Zaklatásról több szempontból

A zaklatás volt a központi tematikája a Magyar Pszichiátriai Társaság Dél-kelet Magyarországi Tagozata tudományos konferenciájának, amely szeptember 20-án kezdődött Baján. Főszervezőként dr. Hal Viktor, a Bajai Szent Rókus Kórház pszichiátriai osztályának főorvosa kiemelte: ezt a jelenséget szeretik mindenhol a szőnyeg alá söpörni, holott komoly betegségekhez vezethet, vagy súlyosbíthat már meglévő kóros állapotokat.

A megnyitót színesítette a pszichiátriai osztály dolgozóiból és a nappali foglalkoztató ellátottjaiból verbuválódott kórus népdalcsokra, majd dr. Munczig Dénesné polgármesteri referens adta át Zsigó Róbert államtitkár, a térség országgyűlési képviselője üdvözletét, és olvasta fel Fercsák Róbert polgármester levelét. A városvezető kiemelte: öröm minden, az egészségüggyel kapcsolatos rendezvény, Baján töretlen a fejlődés ezen a téren. A közelmúlt újabb kiemelkedő mozzanatot hozott, a bajai kórház és a Semmelweis egyetem közös kutató bázist hozott létre. Ugyancsak fontos eseményként említette a Bajai Ifjúsági Fórum délelőtti megnyitóját. Mindkét mozzanat katalizátora Hal Melinda pszichológus-közgazdász, aki az egész országban egyedülálló intézményt létesített Baján.

– Fontos látni a vidéki kollégák szakmai aktivitását, ráadásul olyan téma és problematika kapcsán, amelynek a megelőzése össztársadalmi feladat – értékelte dr. Molnár Károly, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke, míg dr. Vincze Gábor, a Dél-kelet Magyarországi Tagozat elnöke a négy megye (Békés, Szolnok, Csongrád és Bács-Kiskun) jó kapcsolatát emelte ki.

Dr. Tóth Gábor, a Bajai Szent Rókus Kórház főigazgatója hangsúlyozta: riasztó számadatok szólnak a zaklatások gyakoriságáról, ezért is különösen fontos, hogy a témát több oldalról is megvilágítsák.

A konferencia két napja alatt szakmai előadások hangzottak el a traumatizáció, az agresszió, a fájdalom és a bántalmazás különféle aspektusairól, valamint az orvoslás különböző szakterületeiről.