Kórház, az ország felett

Megoszlanak a vélemények a honi egészségügyi, pláne a kórház ellátás minőségét illetően. Ugyanakkor a Bajai Szent Rókus Kórházban számos fejlesztés és nagyberuházás történt az elmúlt években, a dolgozók és az ellátottak örömére. A Bajai Szent Rókus Kórház 225 éves, a jubileumi évfordulója alkalmából Dr. Tóth Gábor főigazgatót kérdeztük.
– Melyek voltak a legégetőbb problémák a kórházban, mikor átvette irányítását?

– 2006-ban lépett érvénybe az a törvény, melynek következtében a kórház nem volt súlyponti kórház. Ez azt jelentette, hogy strukturálisan változtattak rajtunk, megszüntették a rehabilitációs osztályt, az aktív ágyszámunk jelentősen csökkent. A kórház jövője ebben a strukturális formában kétséges, a dolgozók jövőképe bizonytalan volt. Ebből a helyzetből jutottunk el oda, hogy ma már a kórház jövőképe senki számár nem kétséges. Sőt, kijelenthetjük: a kórház humán és eszköz ellátottsága az országos átlag feletti. Ráadásul a korábbi jelentős beruházások után további fejlesztéseket tervezünk, ami állandó jelleggel érinti a műszerparkot, valamint megújulhat a nővérszálló. Tervben vannak továbbá kisebb kubaturális fejlesztések, illetve a humán erőforrás terén is erősítenénk.

A legjelentősebb beruházások

Struktúraváltás a Bajai Szent Rókus Kórházban közel 4,5 milliárd forintos (teljes) támogatással. 2015-ben egy épületbe költöztek különböző osztályok, növelve az ellátás minőségét. Fő cél a kórházi szolgáltatások, illetve munkafeltételek minőségének javítása korszerű infrastruktúra-fejlesztéssel, ami hozzájárul a sikeres munkavégzéshez, a betegek elégedettségéhez.

Minőségfejlesztés a Bajai Szent Rókus Kórházban 1,2 milliárdos támogatással. A sürgősségi betegellátó osztály (SBO) teljesen átalakult. Lehetőség nyílt műszerek és bútorzat beszerzésére, valamint az informatikai hálózat frissítésére. 13 év után újult meg az osztály, ahol jelentős informatikai fejlesztés is zajlott. Ennek révén a térség háziorvosaival online kapcsolatban lesz az intézmény, sőt, a páciensek is megtekinthetik számítógépen a rájuk vonatkozó adatokat.

Infrastrukturális fejlesztések megvalósítása a Bajai Szent Rókus Kórházban A komponens (107 milliós támogatás). A fejlesztés során érintett épületrészekben működő szakterületek kompromisszumok nélkül biztosítani tudják a betegellátás minőségi javulását és a betegek komfortérzetének növekedését.
Infrastrukturális fejlesztések megvalósítása a Bajai Szent Rókus Kórházban - B komponens (34,8 milliós támogatás). A Diagnosztika részlegen csökken az elavult tárgyi feltételek mértéke, továbbá egy korszerű, fenntartható intézményi működés valósul meg.

Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése a dél-alföldi régióban (194 milliós támogatás).
A pszichiátriai rehabilitációs ellátás fejlesztése, infrastruktúrafejlesztéssel és eszközbeszerzéssel.
Egészség-fejlesztés a bajai kistérségben (124.995.685 Ft teljes támogatás)

Az EFI felállításával a Bajai Szent Rókus Kórház teljes körű egészségszolgáltatást tud nyújtani a lakosságnak, hiszen a gyógyító, betegellátó munka mellett az EFI révén jelentős hangsúlyt kap a megelőzés, a prevenciós tevékenység is.

Képzési programok az egészségügyi ágazat szolgáltatás-fejlesztése érdekében a Bajai Szent Rókus Kórházban (124.997.378 Ft)

A struktúraváltás támogatása a dolgozók szakképzésével és kompetencia-fejlesztésével a Bajai Szent Rókus Kórházban
Elnyert támogatás összege (bruttó Ft): 33.999.080 Ft
A Bajai Szent Rókus Kórház igyekszik dolgozóinak képzését és továbbképzését folyamatosan segíteni, hiszen a hiányszakmákkal, illetve az egészségügyi oktatási rendszerben újonnan megjelenő szak-és rész-szakképesítésekkel rendelkező szakemberek a modern betegápolás, egészségügyi szakellátás tartópillérei.

Dohányosok életminőségét javító, leszokást támogató, egészségesebb életre nevelő program Bács-Kiskun megyében Elnyert támogatás összege (bruttó Ft): 8.070.000 Ft

Fotovoltaikus rendszerek kialakítása a Bajai Szent Rókus Kórházban
Elnyert támogatás összege (bruttó Ft): 165.378.818 Ft

A környezetünket kevésbé terhelő, megújuló energia alapú energiatermelés elterjesztése, a megújuló energiaforrásokon alapuló villamos energia szerepének növelése, és ezen keresztül a széndioxid-kibocsátás csökkentése. A környezeti szempontok érvényesítése a gazdasági fejlődésben.

A Bajai Szent Rókus Kórház orvosszállóinak fejlesztése Elnyert támogatás összege (bruttó Ft): 161 897 622 Ft
Projekt összköltsége (bruttó Ft): 171.846.415 Ft

A Bajai Szent Rókus Kórház területén található 12 lakásos orvosszálló és 24 lakásos orvosszálló épületenergetikai fejlesztése. Az energetikai korszerűsítés során az épületek határoló szerkezeteinek fejlesztése, valamint napelemes rendszerek telepítése valósul meg.

A Bajai Szent Rókus Kórház betegbiztonság növelését célzó komplex infrastrukturális fejlesztése Elnyert támogatás összege (bruttó Ft): 62.075.996 Ft

A projekt átfogó célját tekintve a betegbiztonság és a betegek komfortérzetének javítására irányul. Ezen célhoz a projekt egy betegazonosító rendszer, valamint egy környezeti infekciókontroll rendszer bevezetésével járul hozzá.

Bajai Szent Rókus Kórház humárerőforrás-fejlesztése
Elnyert támogatás összege (bruttó Ft): 149.415.000 Ft

Lelki egészség programok a bajai EFI-ben Elnyert támogatás összege (bruttó Ft): 39.966.640 Ft

Aktív fekvőbeteg ellátásforma kiváltása az egynapos sebészeti ellátás rendszerének fejlesztésével Infrastrukturális fejlesztésre a projektben rendelkezésre álló összeg: nettó 14.944.268 Ft Eszközfejlesztésre a projektben rendelkezésre álló összeg: nettó 187.777.078 Ft Az érintett épületrész területe: 191,96 m2. Az egynapos sebészet fejlesztése a Sebészet 5. emeltén valósul meg.

Az egészségügyi ellátórendszer orvostechnikai infrastruktúra készültségi szintjének javítása
Elnyert támogatás összege (bruttó Ft): 20.882.811 Ft
Projekt befejezésének időpontja: 2019. február 28.
A projekt átfogó célja a betegellátás minőségének javítása és a kórház által nyújtott egészségügyi szolgáltatások színvonalának növelése eszközbeszerzés révén.

Családközpontú szülészeti ellátás fejlesztése a Bajai Szent Rókus Kórházban
A Bajai Szent Rókus Kórház a Családbarát Szülészeti Pályázati Program keretén belül a Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályon a családbarát központú szemlélet további erősítését tűzte ki céljául. Jelen pályázat a Szülészeti- és Nőgyógyászati Osztály fejlesztését 3 oldalról közelíti meg: eszközbeszerzés; betegazonosító rendszer kiterjesztése az újszülött nyilvántartásra, mobil applikációval; higiéniai biztonság fotokatalitikus védőbevonattal.