Jubileum: volt honnan fejlődni!

Idén ünnepli fennállásának 225. évfordulóját a Bajai Szent Rókus Kórház, ezen alkalomból szervezett programsorozatot az intézmény. Első állomása október 3-án, csütörtökön a Duna Szállóban volt, dr. Tóth Gábor főigazgató és Sarlós István, az MNL Bács-Kiskun Megyei Levéltára bajai munkatársa a Bácska Polgári Szalon meghívásának tett eleget. A kórház jelenéről, fejlesztéseiről, illetve egy, a múlt század elején meg nem valósult projekt történetéről tartottak előadást.

Dr. Tóth Gábor elmondta: júliusban, a Semmelweis-napon hirdették meg bajai kórház emlékévét, mely során visszatekintenek az elmúlt 225 évre. Ez egy olyan időintervallum, amit büszkén vállalnak: a bajai az ország 10 legrégebben működő kórházainak egyike.

Az főigazgató az intézmény jelenével kapcsolatban kiemelte: egy 2007-es törvény értelmében nem lett súlyponti intézmény a bajai kórház, ami akkor a jövőjét nagyon negatívan érintette. Innen kellett felállni, és a jelenlegi szintre eljutni.

Sarlós István hangsúlyozta: minden olyan városi intézmény múltjával kellene ilyen módon foglalkozni, amelynek van kutatható, tapintható, látható történelme. – A Bajai Szent Rókus Kórház valójában városunk egyik jelképe, a város lét egyik nagyon fontos kiegészítője, tehát érdemes és kell is foglalkoznunk a múltjával.