Endokrinológusok szakmai konferenciája

Ismét nagyszabású egészségügyi konferenciának ad otthont Baja. Október 4-5-én rendezték meg a 26. Pannon Endokrin Club Hétvégét, melyre mintegy 190-en regisztráltak. A hivatalos megnyitót pénteken tartották.

– Az endokrinológia hormonális betegségekkel, illetve anyagcsere betegségekkel foglalkozik. Szerteágazó tudományág, hiszen számos hormonális szerv, mirigy létezik. Sok mindennel foglalkozunk: leggyakoribbak a pajzsmirigy betegségek, továbbá a diabétesszel kapcsolatos jelenségek, testsúlyproblémák (túlsúly vagy kóros soványság), nőgyógyászati hormonális pro, esetleg a mellékvese vagy agyalapi mirigy megbetegedései – utóbbi szerencsére egyre ritkább – ismertette dr. Könyves László, a Bajai Szent Rókus Kórház endokrinológus főorvosa.

A rendezvény kapcsán elmondta: először Veszprémben szervezte meg dr. Csillag József 1995-ben, azóta egyfajta vándorgyűléssé is kinőtte magát. – Most először jutott el a Duna bal partjára a szervezés, úgy gondoljuk, ez jó alkalom bekapcsolni a Közép-magyarországi régió előadóit és szakembereit a konferencia munkálataiba.

Köszöntötte a rendezvény résztvevőit dr. Tóth Gábor, a Bajai Szent Rókus Kórház főigazgatója, hasznos tanácskozást kívánva. Fercsák Róbert polgármester pedig kiemelte: Baja immár a konferenciák városának nevezhető, hiszen környezetei adottságai miatt is vonzó helyszín, valamint az egészségügyi fejlesztéseket is kiemelten kezelik. Zsigó Róbert államtitkár, a térség országgyűlési képviselője is a kórházi fejlesztéseket hangsúlyozta, de hozzátette: a tárgyi feltételek mit sem érnek az orvosok és a szakdolgozók áldozatos munkája nélkül.

A konferencián szakmai előadások, esetismertetések hangzottak el.