Finanszírozott MR-vizsgálat

Járóbeteg szakellátás keretében heti 20 órát finanszíroz a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, elérhetővé vált Baján az MR-vizsgálat.

Újabb jelentős előrelépésről számoltak be október 10-én a Bajai Szent Rókus Kórházban. Zsigó Róbert államtitkár, a térség országgyűlési képviselője bejelentette: hosszas előkészítés és számos egyeztetést követően hivatalossá vált, hogy novembertől 1-től a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő heti 20 órában finanszírozza Baján az MR-vizsgálatot, azaz ingyenes lesz.

Dr. Tóth Gábor főigazgató arról számolt be, hogy komoly előrelépésről van szó, ugyanis már városi kórházban nincs ilyen lehetőség. „Nem korlátlan, van egy keretszám, ám ez – az előzetes szakmai felmérések alapján – elégségesnek tűnik, ha lesz is időnként sorban állás. A fejlesztésben elévülhetetlen érdeme van Zsigó Róbertnek és Fercsák Róbertnek!”

Fercsák Róbert polgármester – a város lakosságát, az egészségügyi szolgáltatást igénybe vevőket képviselve – elmondta: számos fejlesztésről számolhattak be az elmúlt években a bajai kórházban. „A Szent Antal utcában adtuk át a Sugó MR Diagnosztikai Központot. A következő lépésnek azt terveztük, hogy a fizetős ellátást követően az alapellátásba is bekerüljön ez a szolgáltatás Baján. Eljött ez a pillanat, egy jelentős réteg helyben és ingyen juthat a vizsgálathoz. Köszönjük a vállalkozásnak és a kórház főigazgatójának is.

Dr. Tóth Gábor arra is felhívta a figyelmet, hogy a pályázatnál feltételes közbeszerzést végeztek (ami feltétel is volt), ennek nyert a bajai központ. Az igényeket is felmérték, ezt a keretszámot vették alapul a kérelem beadásakor. Kedvező elbírálás után tehát novembertől, járóbeteg szakellátás keretében lesz lehetőség a mágneses rezonancia vizsgálatra.