Mérföldkő a kórház történetében

Jelentős előrelépés a város egészségügyi ellátásának fejlesztése terén, hogy közös kutató bázis létrehozásáról szóló együttműködési megállapodást írt alá a Bajai Szent Rókus Kórház és a budapesti Semmelweis egyetem szeptember 19-én a bajai intézményben. Dr. Tóth Gábor főigazgató elmondta: történelmi jelentőségű a pillanat, a 225 éves bajai egészségügyi intézmény a 250 éves orvosi egyetem egyik oktató és kutató bázisa lett. – Hosszútávú együttműködést tervezünk, már kialakítottuk a telephelyhez tartozó helyiségeket, irodákat. Köszönet illeti Hal Melinda pszichológust, kórházunk munkatársát és az egyetem oktató-kutatóját, sokat küzdött ezért az együttműködésért – mondta a főigazgató. Szavaihoz örömmel csatlakozott Prof. Dr. Nagy Zoltán Zsolt, az egyetem dékánja, aki úgy értékelte: a megállapodás mindkét fél számára nagyon kedvező. – Közös pályázatokat és mentor programot tervezünk, kiszélesítve az egyetemen zajló kutatásokat. Ugyanakkor nagy segítséget jelenthet a bázis a gyakorlati egészségügyi munka és a szakemberképzés terén is. Számos hallgatónk töltötte már szakmai gyakorlatát a bajai kórházban, az egészségtudományi karon belül is több mint húszféle képzést valósítunk meg. Kiemelt projektként kezeljük a Bajai Ifjúsági Fórumot.

Az egyetem fennállásának 250 éves jubileuma alkalmából október 4-én mintegy ötven programot kínáló rendezvényt szerveznek a fővárosban, ahol a bajai kórház és az ifjúsági fórum is bemutatkozik.

Zsigó Róbert államtitkár, a térség országgyűlési képviselője elmondta: bár a kórház állami fenntartásba került, a város egyik legfontosabb intézménye, amely az utóbbi években nagyszabású fejlesztések helyszíne volt. – Most megnyílhat a kapu a tudomány felé, ez a város és a térség szempontjából is jelentős lépés, erősödhet a szakemberek tudományos háttere.

Fercsák Róbert polgármester ugyancsak nagy örömmel nyilatkozott az együttműködésről, amely szerinte fontos mérföldkő a város életében, hiszen fiatal szakemberek számára teremti meg a tudományos fejlődés lehetőségét.

Hasonlóképpen vélekedett dr. Horpácsy Balázs, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ térségi igazgatója, kiemelve: jelentős előrelépés, hogy a kórházi dolgozók helyben tudnak kutatásokat végezni, valamint továbbképzéseken részt venni.

A dokumentumok ünnepélyes aláírása után az érintettek megtekintették a kórház diagnosztikai épületében kialakított kutató bázist.