Jelentős erősítés: öt fő

Ilyen még nem volt: egyszerre öt, fiatal pályakezdő állt munkába a Bajai Szent Rókus Kórházban, jelentette be dr. Tóth Gábor főigazgató szeptember 12-én, csütörtökön a polgármesteri irodában, ahol Fercsák Róbert fogadta az „egészségügyi küldöttséget”.

„Bízom benne, hogy hagyományteremtő esemény a mai. Jó érzés, hogy többen is haza térnek Bajára az egyetem elvégzését követően, és van második generációs orvos rezidensünk is”, mondta el dr. Tóth Gábor főigazgató. Hozzátette: a fiatal orvosok munkába állása is alátámasztja: bajai kórház volt, van és lesz! A jövőben pedig szeretne további pályakezdőket a Bajai Szent Rókus Kórházba csábítani.

Fercsák Róbert polgármester nagy örömmel fogadta a rezidenseket. „Az egészségügyi fejlesztésekkel nem titkolt célunk volt, hogy megnyerjünk fiatal orvosokat. Meglepő és örömteli, hogy egyszerre öt pályakezdő orvos áll munkába Baján. Várospolitikai szempontból is fontos az egészségügyi szakemberek elvándorlásának megállítása, illetve a folyamat megfordítása. Mindez a vállalkozói szférában is kezd megvalósulni szerencsére.”

A rezidensek bemutatkozása során kiderült, négyen Bajáról származnak. dr. Szkladányi Hanna (I. Belgyógyászat), dr. Heffner Anita (Fül-orr-gégészet), dr. Friedrich Nadine (Gyermekosztály), Dr. Ivity Maja (Neurológia) és dr. Lestár Boglárka (Gyermekpszichiátria, Bácskatopolya) egyaránt hangsúlyozta, szívesebben dolgozik a városi intézményben, mint egy nagy klinikán, és örömmel áll munkába a Bajai Szent Rókus Kórházban.

Dr. Szkladányi Hanna is igazi lokálpatrióta. –Többek között a természet közelsége, a Gemenc és a Duna teszi élhető, barátságos várossá Baját, ezért nem is volt kérdés, hogy itthon dolgozzak.

Dr. Heffner Anita szintén kiemelte: mindig úgy érezte, jobban szeretne egy kisvárosi kórházban elhelyezkedni, mint egy klinikán, ráadásul a fővárosból is éppen elég volt (ott végezte az egyetemet), ezért is jött vissza, illetve maradt Baján.

Dr. Friedrich Nadine több városi kórházban volt gyakorlaton, valamennyi helyen számítottak rá, ám Baját választotta. „Szerintem a kisebb kórházakban többet oktatnak, szélesebb a beteganyag, és a különlegesebb esetek elejét is lehet látni.”

A neurológia osztályon munkát vállaló, dr. Ivity Maja elmondta: a kórház személyes légköre tartotta itthon. „A hatodik évi gyakorlatom is itt töltöttem, akkor eldöntöttem, ebben a kórházban maradok!”

A vajdasági Topolyáról származó dr. Lestár Boglárka egyrészt a város közelségét emelte ki, másrészt a kórház által nyújtott ösztöndíj miatt döntött úgy, hogy Baján dolgozik.

Fercsák Róbert elmondta: reméli, valamennyien megtalálják számításukat Baján, szakmai téren és a magánéletben is. – A kórházzal jó partneri viszonyt ápolunk, a fejlesztésekben is segítünk, ez véleményem szerint fontos feladata a mindenkori városvezetésnek. Egyéb területeken (pl. kultúra, sport) is igyekszünk előrelépni annak érdekében, hogy a jövőt itt képzeljék el a fiatalok!

A beszélgetés végén Baja polgármestere virággal köszöntötte az öt rezidens hölgyeket.