Új defibrillátorral bővült intézményünk eszközparkja

Október 4-én ismét új eszközök érkeztek a Bajai Szent Rókus Kórházba. Az egységes ápolási eszközpark kialakítására létrehozott európai uniós projekt részeként ezúttal defibrillátorral gazdagodott a Bajai Szent Rókus Kórház. A fejlesztés az Országos Kórházi Főigazgatóság közreműködésével, több mint 4,6 millió forint bevonásával valósult meg.

Az EFOP-2.2.0-16-2016-0003 számú, „Egységes ápolási eszközpark kialakítása” című országos projekt fő célkitűzése az egészségügyi ellátás színvonalának emelése, a betegbiztonság, valamint a lakosság elégedettségének növelése, és az egészségügyi dolgozók munkakörülményeinek fejlesztése. A projekt keretében leszállított Mindray BeneHeart D6 típusú defibrillátor és tartozékai együttes értéke 4 614 820 forint. Az intézmény részéről a berendezéseket Dr. Szegény Krisztina adjunktus, a gyermekosztály vezetője vette át, aki elmondta:

„A Mindray BeneHeart D6 egy többfunkciós készülék. Egyrészt életmentő eszköz, ami defibrillátor és pacemaker funkcióval rendelkezik, ennek megfelelően az elektromos impulzusok leadásával helyre tudjuk állítani vagy fent tudjuk tartani a szív ritmusát. Erre a funkcióra gyermekkorban szerencsére ritkán van szükség, hiszen a gyermekpopuláció alapvetően egészséges, kardiális szövődmények, ritmuszavarok ritkán fordulnak elő. Az lenne a jó, ha a készülék ezen funkcióját nem is kellene használnunk.

Ugyanakkor a készülék egy multiparaméteres betegmonitorként is működik – erre a funkcióra viszont a mindennapi gyógyításban nagy szükség van. Ennek köszönhetően egyszerre több vitális paramétert is követni tudunk: EKG, pulzus/légzésszám, oxigén szaturáció, kilégzési CO2 szint, vérnyomás megjelenítése is lehetséges a különböző életkoroknak és testsúlyoknak megfelelő tartozékokkal.”

A megvalósult eszközbeszerzésnek köszönhetően tovább emelkedik a bajai és a térségi lakosok betegellátásának színvonala.

„Az ilyen korszerű eszközök használata megkönnyíti az orvosok és ápolók munkáját. Biztonságosabbá és hatékonyabbá teszik a betegellátást, a gyógyítást, amelynek mércéje a kis betegeink arcán megjelenő mosoly” – tette hozzá az osztályvezető a készülékek használatba vételekor.

Az európai uniós pályázatnak köszönhetően az elkövetkezendő időszakban további eszközök érkeznek a Bajai Szent Rókus Kórházba.