Szentmise az egészségügyi dolgozókért

Szakács Tibor a kiscsávolyi Szent Szív templom plébánosa immár második alkalommal tartott hálaadó szentmisét az egészségügyben dolgozókért 2023. szeptember 24-én.

Szent Kozma és Szent Damján vértanúk, az orvosok védőszentjei liturgikus emléknapját szeptember 26-án tartják. Az Arábiában született ikrek Kilikiai tanulmányaik után Égé városának orvosai és apostolai lettek.  A nép iránti szeretetük, az ingyenesen végzett gyógyítás, a hatásukra bekövetkezett megtérések nagy hatással voltak a környezetükben élőkre. Munkásságuk következtében a keresztényüldözés időszakában bíróság elé kellett állniuk és halálra ítéleték őket. Szent Kozma és Damján az orvosok, fogorvosok, gyógyszerészek, borbélyok, cukrászok, fűszerkereskedők, kötszerkészítők, műárusok, szülésznők, viaszöntők, zsibárusok védőszentjei. Konstantinápolyban épített bazilikájuk zarándokhellyé vált.

Az atya beszédében kiemelte, hogy Rómában van Szent Kozma és Szent Damján temploma, amit figyelmébe ajánlott a híveknek, ahol az egyik legrégebbi 1550-es évekbeli aszpismozaik is megtalálható.

A szentmise végén a jelenlévő orvosokat, egészségügyi dolgozókat megáldotta a plébános.