Kórházi adomány az állatmentőknek

2023.október 11-én a Bajai Szent Rókus Kórház tisztítószerekből, fertőtlenítőszerekből, kötszerekből álló tárgyi adományt adott át a bajai Jeromos Állatmentő és Természetvédő Egyesület számára.

A tárgyi adománycsomag a kórház által korábban leselejtezett, lejárt szavatosságú, egészségügyi ellátásban már nem felhasználható, de állatgyógyászatban, menhelyeken még jól hasznosítható termékekből áll.

Ma már sokak számára kiemelt kérdés az állatvédelem.

Kutatások bizonyítják, hogy az állatok boldogabbá teszik az életünket, többük közelsége pozitív hatással van az emberek egészségi állapotára.  

A háziállatok például segíthetnek az idősebb embereknek megbirkózni a mentális és fizikai problémákkal.

A kutyatartók közel 80 százaléka szerint kedvencük sokat segít abban, hogy fizikailag aktívak legyenek. A kutyák napi mozgásigényének köszönhetően a gazdáik többet és gyorsabban sétálnak, így jóval hajlamosabbak a rendszeres testmozgással együtt járó aktív, egészségesebb életmódra.

Mentális szakemberek szerint a házi kedvencek rendkívül fontos szerepet játszanak abban, hogy a mentális betegséggel küzdő páciensek kedvencük iránt érzett felelősség okán  nem hagyják teljesen el magukat, nem süllyednek teljes apátiába.   Fontos számukra, hogy gondoskodhatnak, hogy van, akinek fontosak.

Az állatokkal való együttlét pozitív, gyógyító hatását ma már különböző állatokkal végzett terápiák is igazolják.

 Az állatasszisztált terápiák közül legismertebb a kutyás, illetve a lovas terápia, de ezeken kívül létezik még többek között alpakákkal, delfinekkel és egyéb más állatokkal végzett terápia is. A foglalkozások során nagyon sokféle terápiás cél megragadható, pl. mozgásjavítás, lelki problémák kezelése, kommunikációs készség javítása.

Ennek ellenére sajnos látni elborzasztó eseteket: kegyetlen kínzásokat és embertelen tartási körülményeket.  A helyzet javításához szükség van a felelősen gondolkodó emberekre, a civil szervezetekre és a hatóságokra.

Örömünkre szolgál, hogy a betegellátásban már nem használható eszközökkel támogatni tudjuk az állatmentésben elhivatott civil szervezet munkáját, az állatmentést.

„Hálásak vagyunk a lehetőségért, hogy részletes átvizsgálás és kiválogatás után ezeket a termékeket megsemmisítés helyett az állatmenhely számára felajánlotta az intézmény. Nagy segítség ez számunkra az elhanyagolt, beteg, segítségre szoruló állatok ellátásában” – nyilatkozta Kübler Anikó a Jeromos Egyesület nevében.