Felfekvés elleni matracok érkeztek a krónikus belgyógyászati osztályra

Folyamatosak a fejlesztések a Bajai Szent Rókus Kórházban, a héten ismét új ápolási eszközök érkeztek intézményünkbe. Ezúttal a Krónikus Belgyógyászati Osztály eszközparkja gazdagodott három új, úgynevezett antidecubitor matraccal, amelyek amellett, hogy a gyógyító betegellátás színvonalát növelik, segítségükkel csökkenthető a kórházi tartózkodás során a felfekvés kialakulásának esélye is. Az újonnan beszerzett matracok összértéke közel 1,3 millió forint.

Az osztály profilját és tevékenységét tekintve különösen fontos, a mindennapok során egyaránt hasznos prevenciós és egyben terápiás eszközök érkeztek az intézménybe. A Domus Auto 200x90 típusú speciális, korszerű, automatikus antidecubitus matrac számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik: 40-250 kg közötti teherbírású, a matracon fekvő beteg alatt annak súlyát és mozgását figyelembe véve automatikusan állítja be az ideális légnyomásértékeket.

Háromféle beállítással működtethető: terápiás, félkemény, fektető funkciók állnak rendelkezésre, amelyek amellett, hogy a szakdolgozók munkavégzését segítik, a betegek számára is kényelmesebb gyógyulást tesznek lehetővé. A matrac a beteg igényeinek megfelelően puhítható vagy keményíthető, valamint szükség esetén, vészhelyzetben a CPR szelep segítségével azonnal le is ereszthető.

A kényelmi szempontok mellett a matrac betegbiztonság szempontjából is kiemelkedő, a matrac huzata amellett, hogy „lélegző”, levehető, mosható és fertőtleníthető is.

“Ezek az eszközök a betegeink szempontjából nagyon jó szolgálatot tesznek, különösen, ha valaki átmeneti vagy tartós betegség miatt hosszabb ideig ágyhoz van kötve. Miután napjaikat ágyban fekve töltik - az életkor és egészségi állapot függvényében különböző mértékű kockázattal - megnő a decubitus (felfekvés) kialakulásának a kockázata, ezért nem mindegy, hogy az ágymatrac milyen tulajdonságokkal rendelkezik. A kényelem mellett fontos tulajdonsága, hogy eloszlatja a súlyt és biztosítja a bőr szellőzését, így alkalmas a felfekvések megelőzésére és hatékonyabb kezelésére.

Dolgozóink szempontjából pedig azért jelentős a fejlesztés, mert segítségükkel modern és korszerű eszközökkel végezhetik a betegápolást.” – mondta Nosztáni Mónika, a krónikus belgyógyászat főnővére az új matracok átvételekor.

Az eszközbeszerzés az EFOP.2.2.0-16-2016-0003 Egységes ápolási eszközpark kialakítása című európai uniós projekt részeként valósult meg.