Megújult intézményünk gasztroenterológiai és diagnosztikai ellátása

Október 17-én ünnepélyes keretek között sor került intézményünk megújult gasztroenterológiai szakrendelőjének, valamint a korszerű, magas színvonalú diagnosztikai ellátást biztosító izotóplaborjának átadására. Az infrastrukturális fejlesztést és eszközbeszerzést is magába foglaló projekt közel 300 millió forint bevonásával valósult meg.

A pályázat egyik része a gasztroenterológiai járóbeteg-ellátás fejlesztését célozta meg. Annak érdekében, hogy mind a lakosság, mind a dolgozóink komfortérzetét növeljük, felújítottuk és átalakítottuk a járóbeteg-rendelés helyiségeit, a vizsgálókat, a folyosót, az orvosi szobát, valamint az egyéb kiszolgáló helyiségeket is. A teljes körű felújítás keretében megújultak a burkolatok, a nyílászárók, a világítás és a légtechnikai berendezések is. Ennek megfelelően az ellátás megújult környezetben történhet a jövőben, ezzel növelve a hozzánk érkező betegek komfortérzetét és elégedettségét egyaránt.

A betegellátás diagnosztikai és terápiás tevékenységének fejlesztése érdekében a gasztroenterológiai eszközparkja egy új endoszkóptoronnyal és két mosó-fertőtlenítő berendezéssel bővült. Az újonnan kialakított endoszkópos vizsgálónak köszönhetően a rendelésen egy időben két vizsgálat is folyhat, ezzel növelve az ellátott betegek számát. A korszerű technológiával működő endoszkóptorony részletgazdag képalkotási képességgel rendelkezik, ami a korábbinál pontosabb diagnózis felállítását teszi lehetővé.

Jelentős fejlesztés valósult meg a diagnosztikai ellátás területén is: sor került egy korszerű, nagy értékű, kétfejes SPECT képalkotó berendezés beszerzésére, amely kiegészült az elhelyezéshez szükséges rendelő kialakításával is. Az új eszköz a legkorszerűbb technológiát képviseli. A korábbiaknál rövidebb idő alatt, kisebb sugárterhelés mellett sokkal jobb minőségű, részletesebb felvételeket készít, amelynek köszönhetően az intézményben tovább emelkedik a betegellátás, az izotópdiagnosztikai ellátás szakmai színvonala.

„A diagnosztikai és terápiás célú eszközbeszerzés, valamint a kapcsolódó infrastrukturális beruházások az EFOP-2.2.19-17-2017-00022 projekt keretében, 294,93 millió forint vissza nem térítendő, európai uniós és hazai költségvetési forrásból valósult meg. A megújult környezetnek köszönhetően javul a páciensek elégedettsége és komfortérzete.” - mondta el dr. Tóth Gábor, a Bajai Szent Rókus Kórház főigazgatója.

Hozzátette: a korszerű, modern eszközök mellett fontos a humánerőforrás biztosítása is. A közelmúltban három fiatal szakvizsgázott, így megduplázódott az orvosi létszám.

„Magyarország 10 legrégebbi kórháza közé tartozik a bajai. Minden fejlesztés a betegek érdekében történik, hogy biztonságos környezetben, a lehető legjobb ellátásban részesülhessenek. Minden nap ennek érdekében dolgozunk. Bajai kórház volt, van és lesz!” – mondta az intézmény vezetője.

Az ünnepélyes átadón részt vett Rétvári Bence, a Belügyminisztérium miniszterhelyettese, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt évek során 6,6 milliárd forintos fejlesztés történt a bajai kórházban.

Zsigó Róbert országgyűlési képviselő kiemelte: mára természetes, hogy a bajai kórház folyamatosan fejlődik. – Nemcsak épületek újulnak meg, sok modern készülék is érkezett az elmúlt években. Most is így történt: a mintegy 295 millió forint egyik felét épület felújításra, míg a másik fel eszközbeszerzése költhette az intézmény. A fejlesztések sosem öncélúak, mindig az a cél, hogy a betegek korszerűbb körülmények között gyógyuljanak, a dolgozók pedig jobb körülmények között végezhessék a munkájukat – mondta a térség országgyűlési képviselője. Ahogy az eddigiek, úgy a ma átadott fejlesztések is a városban és a térségben élők gyógyítását, magas színvonalú ellátását szolgálják. Képviselő úr végül megköszönte a fejlesztésben részt vevő szakemberek, valamint az egészségügyi dolgozók áldozatos munkáját.

Az ünnepi beszédeket ünnepélyes szalagátvágás követte, majd az esemény a megújult rendelők, beszerzett eszközök megtekintésével zárult.