Játszószoba is segíti a gyermekek gyógyulását intézményünkben

Októberben játszószobát adták át a Bajai Szent Rókus Kórház Gyermekosztályán. Az újonnan kialakított helyiség elsődleges célja, hogy lelki támogatást nyújtson az intézményben kezelt gyermekek számára. A játék a gyerekek gyógyulására jótékony hatással bír, hiszen eltereli a figyelmüket a betegségükről, félelmeikről, miközben a kezelés idejét is jó hangulatban töltik el. Az intézmény számára kiemelten fontos, hogy a szükséges terápiák és kezelések mellett ilyen módon is elősegítsék a kis betegek mielőbbi felépülését.

A játszószobáról, valamint annak pozitív hatásairól Dr. Szegény Krisztina osztályvezető adjunktussal beszélgettünk, aki elmondta: régi álom valósult meg a helyiség kialakításával.

- A játszószoba létesítésével lehetőséget teremtettünk arra, hogy a gyógyuláshoz, kivizsgáláshoz szükséges idő gyorsabban teljen betegeink számára. A vizitek, vizsgálatok jelentős része a délelőtt folyamán történik, ezért a játszószobát elsősorban délután, 13-20 óra között használhatják azok a gyerekek, akiknek az állapota ezt megengedi és nincs fertőző betegségre utaló tünetük. A helyiség számos időtöltési lehetőséget kínál: a betegek rajzolhatnak, készségfejlesztő játékokkal, társasjátékokkal is játszhatnak. A kisebbek tudnak mesét, a nagyobb gyerekek pedig filmet nézni. – osztotta meg velünk az osztályvezető.

Mégis hogyan segíti a betegek gyógyulását a játék?

Pszicho-neuro-immunológiai kutatások igazolták, hogy a jó közérzet, illetve a felszabadultan végzett tevékenységek pozitívan befolyásolják a betegek betegséggel való megküzdését. Kimutatták, hogy ilyenkor olyan változások indulnak el az emberi szervezetben, amik fájdalomcsillapítóként is hatnak, a játszószoba éppen ezt a folyamatot használja ki. A gyerekek számára sokszor szorongást, félelmet okozhat a kórházi tartózkodás, a játék pedig kiváló lehetőséget nyújt az ott tapasztalt érzelmeik feldolgozásra, valamint könnyebbé teszik számukra a kórházban töltött napokat.

- Igyekeztünk barátságos, gyerekközpontú környezetet teremteni a már meglévő, eddig nem használt játékainkkal. A jövőben szeretnénk majd további játékokkal és gyerekbútorzattal bővíteni a játszószoba felszereltségét. A játszószoba létesítése egyébként hozzátartozik a II. progresszivitási szintű ellátáshoz – természetesen, elsősorban a szakmai feltételek megteremtését követően, ami minden esetben a legfontosabb szempont kell, hogy legyen. – tette hozzá Dr. Szegény Krisztina.

Az osztályvezetőtől megtudtuk, hogy az intézményben kezelt betegek nagy örömmel és lelkesedéssel fogadták és vették birtokba az új szobát.

- A használatba vétel után, számunkra is meglepő módon, az első dicséretet a nagyobb gyerekektől, a tinédzserektől kaptuk: többen is elmondták, hogy „milyen jó, hogy ide be tudunk ülni és társasozhatunk, beszélgethetünk, szórakozhatunk”. Ez egy rendkívül pozitív visszacsatolás volt, hogy a kezdeményezésünk valóban fontos és sokat jelent a betegeink számára.

A játszószoba azon túl, hogy remek kikapcsolódási, feltöltődési lehetőséget biztosít a gyermekek számára, elősegíti a szakemberekkel való együttműködést, valamint a közös játék, a meseterápia a félelmek feldolgozásának, a vizsgálatokra, terápiás ellátásokra (pl. infúziós kezelésre) való felkészülésnek is kitűnő terepe lehet. Az intézmény valamennyi munkatársa azon dolgozik, hogy a kórházban töltött idő alatt a gyermekek biztonságban és a körülményekhez mérten a lehető legjobban érezhessék magukat.