Látogatási tilalom

Látogatási tilalom lépett érvénybe valamennyi kórházban, így a Bajai Szent Rókus Kórházban is március 8-án.

A koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnapi ülése utáni sajtótájékoztatón a törzs ügyeleti központjának vezetője, Lakatos Tibor elmondta: az operatív törzs kéri, hogy az iskolák lehetőség szerint halasszák el az osztálykirándulásokat.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma felhívást tett közzé a fekvőbeteg ellátást végző intézmények vezetőinek, amelyben a koronavírus-gyanús esetek számának emelkedése miatt azt kérik, hogy az egészségügyi dolgozók szüneteltessék vagy halasszák későbbi időpontra külföldi utazásaikat.

Magyarországon 7 új koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 4 iráni, 1 brit, és 2 magyar állampolgár. Az első két fertőzött két iráni egyetemista, egyikük egy gyógyszerészhallgató, a másik a Szent István Egyetem hallgatója. A harmadik beteg egy brit férfi, aki Debrecenben él és gyakran járt Milánóba. A negyedikre kontaktkutatások során találtak rá, ő a gyógyszerészhallgató barátnője. Az ötödik beteg egy 70 éves magyar, súlyosan beteg férfi. A hatodik fertőzött egy 22 éves iráni férfi, aki a Magyarországon elsőként diagnosztizált iráni gyógyszerészhallgatóval együtt egy születésnapi partin vett részt. A hetedik beteg a brit férfi 59 éves magyar felesége.

Lakatos Tibor felhívta a figyelmet arra, hogy néhány önkormányzat saját hatáskörben próbál intézkedéseket tenni, de a koronavírus elleni védekezés állami feladat, ezért különösen fontos, hogy az önkormányzatok az operatív törzzsel működjenek együtt.

Minden megyében és a fővárosban is plusz kocsikat állított szolgálatba az Országos Mentőszolgálat, hogy biztosítsák a koronavírus-fertőzés gyanúja miatti kórházba szállításokat, mondta a szervezet szóvivője, Győrfi Pál. Hangsúlyozta: Magyarországon 250 éves múltra visszatekintő közegészségügyi és járványügyi szervezet dolgozik, van egy koordináltan működő magyar egészségügyi hálózat és van egy erős kormányzati szándék a biztonság garantálására.

Azt tanácsolta: kövessék az operatív törzs mindennapos információit, minden naprakész hír elérhető a koronavirus.gov.hu oldalon.