Forradalmi újdonság

Képzésre hívták a kollégákat március 7-én, szombaton a Bajai Szent Rókus Kórház klubszobájába. A négy csatornás neurofeedback rendszer bevezetése az Egészségfejlesztési Irodával együttműködve jöhetett létre. A NASA által kifejlesztett technológia november óta elérhető az intézményben, kezeléséhez azonban neurofeedback tréner szükséges.

Dr. Tóth Gábor főigazgató elmondta: a fejlesztési folyamat része a képzés, az eszköz használatát tanulják meg az érdeklődők. Később a betegek ezen készülék segítségével megtanulják magukat jobban irányítani, kontrollálni.

A neurofeedback terápia az egyik legmodernebb tanulási rendszer napjainkban: az agy működése szabályozásán keresztül fejti ki tartós hatását. Németh Piroska pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus tartotta Baján a képzést. „Stresszkezelésben nagyon jól tudjuk használni, de sok más területen is. Itt megismerkedünk a készülékkel, a szoftverrel, az alapdolgokkal. Később alaposabban elmélyedünk a témában.”

A forradalminak mondható eszköz négy csatornán működik, több agyhullámot egyébként sem tudnának összehangolni, mondta dr. Hal Viktor, a pszichiátriai osztály vezetője. A fő kezelési terület a szorongás mellett a migrén lehet.

Semmilyen beavatkozás sem történik a páciensen, de az eszköz működtetéséhez neurofeedback tréner szükséges. Hal Melinda pszichológus november óta dolgozik a módszerrel. „A kórházban csak én tudtam alkalmazni a módszert, ezért zajlik most továbbképzés az intézményben.”

A kezelés motivációs tréninget és teljesítményfokozást is magában foglal, de alkalmas például az epilepszia csökkentésére is. Az eszközt a kezelések mellett kutatásokra is szeretnék használni.