Fontos a vese egészsége!

A szokásosnál is nagyobb nyüzsgés jellemezte a Diaverum Dialízis Központot március 14-én, a vese világnapján. Hagyományosan március második csütörtöki napját nevezik ki a világméretű figyelemfelhívó esemény dátumává. – Minden évben kiemelt célunk felhívni a figyelmet a vese központi szerepére, valamint elérni, hogy csökkenjen a krónikus vesebetegségek és a hozzájuk kapcsolódó szövődmények számaránya – ismertette dr. Magyar Katalin, a Bajai Szent Rókus Kórház főorvosa, a dialízis központ vezetője. Az idei, immár 14. jelmondat – Fontos a vese egészsége mindenhol és mindenkor! – arra utal, hogy ez a betegség válogatás nélkül bárkit veszélyeztet, egyfajta csendes járványként sokáig tud észrevétlen maradni, ezért is fontos a korai szűrés.

A vese világnapján 8-12 óra között rendkívüli szűrésre vártak mindenkit, sokan éltek a lehetőséggel. A főorvos elmondta: a kockázati tényezők között szerepel a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a túlsúly, illetve elhízás: ilyen tünetekkel (vagy a családban már előforduló kockázati tényezőkkel), valamint 50 év fölött már érdemes évente részt venni a szűrésen. A megelőzésben elengedhetetlen az egészséges táplálkozás, a megfelelő folyadékbevitel, a rendszeres testmozgás, a dohányzásról való leszokás, valamint a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók alkalmazásának korlátozása (ezek vesekárosító hatásáról többnyire kevés szó esik).

Baján a nephrológiai szakrendelés mintegy 900-1000 gondozottat tart nyilván, közülük a krónikus dializáltak száma 75-re tehető. Városunkban mindkét dialízises modalitásra van lehetőség. Gyakoribb az intézeti hemodialízis, de egyre többen élnek az otthon végezhető hasi peritoneális dialízis lehetőségével. – A hasi katétert a Bajai Szent Rókus Kórházban helyezik be, majd megtanítjuk a beteget az eljárásra, így havonta csak kétszer kell bejönnie ellenőrzésre, ismertette a főorvos.