Mindenki mozoghasson

Több lakossági csoportot is megcéloz az a projekt, amelyet Baján és a környéken a Szent Rókus Kórház Egészségfejlesztő Irodája (EFI) koordinál. Lényege a szabadidősportok népszerűsítése a dél-alföldi régióban. Ennek keretében többek között ingyenes, heti rendszerességű gyógytorna foglalkozásokat kínálnak Bátmonostoron, Sükösdön és Érsekcsanádon, de további lakossági érzékenyítő programokat is terveznek, számolt be Kisbácskai Anita, az EFI irodavezetője.

Sportnapot szerveztek március 23-án fogyatékkal élők, nehezített élethelyzetben lévők számára, hogy megismertessék velük a mozgás örömét. – Mindenki számára fontos az egészséges életmód. Meg kell találni azt a kímélő mozgásformát, amelyet végezni tud. Olyan szakembereket hívtunk meg, akik kímélő módszerekkel ismertetik meg az érdeklődőket – ismertette az irodavezető.

A programra meghívták a Cédrus Református Egyesített Szociális Intézmény FONI csoportját, a bácsborsódi Őszi napfény intézetet és a Garai Ház bentlakóit, a mozgáskorlátozottak egyesületének tagjait, valamint a kórház pszichiátriai nappali ellátásának gondozottjait. Az egybegyűlteket dr. Tóth Gábor, a Bajai Szent Rókus Kórház főigazgatója köszöntötte, méltatva a szívmelengető kezdeményezést. Kiemelte: a kórház feladatai közé tartozik az emberek közötti megosztottság csökkentése, az Egészségfejlesztési Iroda is ezen dolgozik. Arra kérte a program résztvevőit: forduljanak bizalommal a kórház szakembereihez.

Sorstársait motiválja, valamint igyekszik mozgásra bírni Vereczkei Zsolt paralimpiai bajnok. A kiváló sportoló szívesen mesélt életpályája állomásairól. Felidézte érsekcsanádi gyermekkorát, majd a bajai uszodában eltöltött időszakot, amikor Pass Ferenc edző segítségével megcélozták a világversenyeket. A paralimpikon később is sok segítséget kapott. A sport mindig örömöt vitt az életébe, ezt szeretné másokkal is megosztani. Ennek érdekében hozta létre alapítványát, amelynek célja, hogy alternatívát mutasson a sérült embereknek.

A délelőtti program közös mozgással folytatódott. Sári Éva mozgásterapeuta a meridiántornát és a csi-kungot ismertette meg a résztvevőkkel, Tolnai Krisztina gyógytestnevelő pedig átmozgató foglalkozást tartott. Közben az érzékenyítés keretében rendelkezésre állt egy kerekesszék kipróbálásra, valamint a látáskorlátozást modelláló játékkal is megismerkedhettek az érdeklődők. A Vöröskereszt munkatársai egészséges ételeket kínáltak, a program tombolával zárult. Az EFI folytatja a közösségi sportprogramok szervezését, a következő megmozdulás a települések közötti kerékpártúra lesz.