Baján jubilálnak a belgyógyászok

Jubileumi tanácskozásra érkeztek Bajára professzorok és szakorvosok március 22-én, pénteken. A Magyar Belgyógyász Társaság Dél-Magyarországi Decentrum a meghívó szerint 49. (de minden bizonnyal egyben az ötvenediket is) tudományos ülését tartotta az NKE bajai karán.

A vasárnap délutánig tartó konferenciára érkezőket a szervezők nevében dr. Kovács Zsolt osztályvezető főorvos (Bajai Szent Rókus Kórház, I. Belgyógyászat) elmondta: nagy öröm, hogy idén ismét Baja adhat otthont a tanácskozásnak, majd tolmácsolta a fővédnök, Zsigó Róbert államtitkár jó kívánságait.

Dr. Tóth Gábor főigazgató, az ülés védnöke megköszönte a professzoroknak, hogy elfogadták a meghívást, hiszen „ők a rendezvény fénypontjai”. Újdonságként említette a diavetítéses előadásokat. Kérdésünkre pedig elmondta: nagy jelentősége van, hogy Baja immár harmadik alkalommal lehet házigazda, minden évben sok jelentkező van a konferencia megszervezésére. „Ez a bajai kórház, illetve a két belgyógyászati osztály munkájának elismerése. Ami a témákat illeti, kiemelt szerepet kap a cukorbetegség és a magas vérnyomás. A legfontosabb, hogy a tudományos eredmények ismertetése után a legújabb eljárásokat alkalmazzák is, beépüljenek a napi terápiába. Így Baján is a legjobb ellátásban részesülhetnek a betegek.” Felhívta a vendégek figyelmét a településre is. „Baja a vizek és ízek városa, szívesen látjuk itt máskor is Önöket.”

Az ülés elnöke, prof. dr. Forster Tamás kiemelte: sok érdekes előadás lesz, ezért feszített a tempó. „Kellemes időtöltést, hasznos tanácskozást kívánok mindenkinek!”

Dr. Nyirati Gábor osztályvezető főorvos (Bajai Szent Rókus Kórház, II. Belgyógyászat) szervezőként örömmel jelentette be, hogy 350-nél is többen regisztráltak a – harmadik bajai – tanácskozásra. Mint mondta, az elsőt 1969-ben, Orosházán rendezték meg, így jubilálnak. Rávilágított: az idei az 50. konferencia, csak egyszer elírták, elszámolták az esemény időpontját. „Az esti vezetőségi ülésen ezt is megbeszéljük.” Visszaemlékezett az előzményekre is. „Az esemény lelke Iványi János főorvos volt, rá is emlékezünk. Három gyermeke is vezető orvos, itt vannak a konferencián.” Az Iványi János emlékelőadást prof. dr. Iványi Béla tartotta meg. Előtte prof. dr. Lengyel Csaba ismertette Iványi János életének fontosabb állomásait.

A tudományos konferencia március 24-én, vasárnap délután ért véget.