Újabb, közel 300 millió forintos fejlesztés valósul meg a bajai kórházban

A Bajai Szent Rókus Kórházban augusztus 14-étől megkezdődnek a gasztroenterológiai, illetve a izotóp diagnosztikai járóbeteg-ellátás fejlesztést célzó pályázathoz kapcsolódó kivitelezési munkálatok. Az infrastrukturális fejlesztést, valamint eszközbeszerzést is magába foglaló projekt közel 300 millió forint bevonásával valósul meg. A munkálatok várhatóan szeptember végéig tartanak.

Az EFOP-2.2.19-17 azonosító számú európai uniós pályázat egyik kiemelt célja, hogy növelje a gasztroenterológiai járóbeteg-ellátás minőségét, a betegek komfortérzetét és elégedettségét. Éppen ezért a most kezdődő munkálatok során felújítjuk és átalakítjuk a járóbeteg-rendelés helyiségeit, a vizsgálókat, a folyosót, az orvosi szobát, valamint az egyéb kiszolgáló helyiségeket (nővértartózkodó, előkészítő és betegmegfigyelő helyiségek, mellékhelyiségek).

 

Az épület-átalakítási munkálatok mellett egy video-kolonoszkópot és video-gasztroszkópot tartalmazó video-endoszkópos torony beszerzésére is sor kerül. Az új endoszkóp torony a jelenlegi legkorszerűbb technológiával működik, amely lehetővé teszi a még pontosabb és részletgazdagabb képalkotást. Ennek köszönhetően diagnosztikai és terápiás tevékenységünk tovább fejlődik, így betegeink még magasabb színvonalú ellátásban részesülhetnek a jövőben.

 

A projekt másik célkitűzése a képalkotó diagnosztikai vizsgálatok fejlesztése, így intézményünk eszközparkja egy SPECT eszközzel bővül, amely kiegészül az elhelyezéshez szükséges rendelő kialakításával is. A nukleáris medicina körébe tartozó vizsgálat során radioaktív izotópokat használnak, amelyekkel információt nyerhetnek a szervek és a szövetek véráramlásáról és anyagcseréjéről, azaz a funkciójáról. Ennek eredményeként pontosabb képalkotási és diagnosztikai kapacitások állnak majd rendelkezésre kórházunkban. A fejlesztésnek köszönhetően amellett, hogy Baján is elérhetővé válik ez a fontos vizsgálattípus, az intézményben tovább emelkedik az izotópdiagnosztikai ellátás szakmai színvonala.

 

A kivitelezési munkálatok ideje alatt az izotóp diagnosztikai vizsgálatok átmenetileg szünetelnek. Telefonos elérhetőség (79/422-233/2731 mellék) és személyes jelenlét ez idő alatt is végig biztosított lesz. A folyamatos ellátás érdekében, amennyiben a kért vizsgálat nem halasztható, a betegeket az illetékes megyei intézménybe irányítjuk. A nem sürgős esetekben rögzítjük a betegek adatait és a vizsgálatról később tájékoztatást adunk számukra. A gasztroenterológiai sürgősségi ellátás továbbra is zavartalanul elérhető lesz, az a munkálatok elvégzése alatt a sebészet épület V. emeletén fog zajlani.

 

Ennek megfelelően az átalakítási munkálatok ideje alatt is - mindkét szakterületet érintően - minden beteg megkapja a szükséges ellátást.

(Fotók: Bajai Szent Rókus Kórház / munkaterület átadás-átvétel)