Új eljárási rendet vezettek be az egészségügyben

Óriási az egészségügyi személyzet terhelése, ezért most a járványgörbe ellaposítása a cél, mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs november 10-i, keddi tájékoztatóján. Új eljárási rendet vezettek be az egészségügyben, és újabb szállítmány influenzaoltás is érkezik.

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy a friss számadatok azt mutatják, a járvány intenzív szakaszában vagyunk. Egész Európában nagy mértékben terjed a fertőzés.

4140 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 118.918 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 103 többségében idős, krónikus beteg, de a legfiatalabb 32 éves volt, az elhunytak száma 2596 főre emelkedett, 27.585-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 88.737 fő.

„Küzdünk, hogy a járványgörbét ellaposítsuk, hogy az ellátórendszereink működőképesek maradjanak”, mondta a tisztifőorvos. Óriási az egészségügyi személyzet terhelése, a kórházban ápoltak száma is jelentősen növekszik, 6153 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 461-en vannak lélegeztetőgépen.

– Nagyon fontos az, hogy minél kevesebben szoruljanak kórházi kezelésre, ezt pedig csak úgy lehet megelőzni, ha minimalizáljuk a fertőzés továbbadását – mondta Müller Cecília. Emellett meg kell gyorsítani a megbetegedések gyógyítását, ebben fontos segítség, hogy egymillió adag favipiravir érkezett Kínából, és még egy ekkora kontingens érkezik. Ez a betegség korai szakaszában jelent segítséget a kezelésben.

Új az eljárási rend is, amely az ellátás zavartalanságát biztosítja. Ez a tizedik változat, amit az egészségügyi ellátók megkaptak, a változásokat egyrészt a járvány terjedési adatai, másrészt az orvosi tapasztalatok indokolták.

Azt kérik a háziorvosoktól, hogy a kockázati csoportokat vegyék előre az influenzaoltásnál. Még ezen a héten újabb szállítmányt osztanak ki, ezért türelmet kért a tisztifőorvos.

A 45. hétre másfélszeresére emelkedett a fertőzésszám emelkedése egy hét alatt, ismertette Müller Cecília. A járvány kezdete óta a pozitív emberek fele 40-49 éves, 15 százaléka 65 év feletti, a 15 év alattiak aránya 4 százalék. A 45. héten az átlagéletkor 45 év volt, ez nem változott érdemben.

A területi megoszlás: az esetek 22 százaléka a fővárosban volt, Pest megyében 15 százalék, míg Győr-Moson-Sopron megyében 9 százalék. Tolna megyében a legalacsonyabb, csak 488 eset. Egy hét alatt az emelkedés Győr-Moson-Sopron megyében volt a legmagasabb, megduplázódott a fertőzések száma, de Pest megyében is 90 százalékos volt a növekmény. Csak Csongrád-Csanád megyében volt csökkenés, negyvennel kevesebb esetet regisztráltak a múlt héten. Százezer lakosra vonatkoztatott országos esetszám 1174 fő, Győr-Moson-Sopron megyében volt a legmagasabb, majd Budapest és Nógrád megye következik. A nemek aránya megfelel a magyar demográfiai viszonyoknak, csaknem 54 százalék nő, 46 pedig férfi.