Plusz források és több megbecsülés

A 90 éves Magyar Kórházszövetség a 33. háromnapos, zártkörű, csak a szakma számára nyilvános kongresszusa után egy több pontból álló állásfoglalást hozott nyilvánosságra, többek között arról, hogy külön finanszírozása lenne szükség a várólisták csökkentéséhez, számolt be a szervezet elnöke.

A Magyar Kórházszövetség úgy véli, a jelenlegi átlagfinanszírozás helyett újból teljesítmény-finanszírozásra kellene váltani. Ficzere Andrea az InfoRádióban kiemelte: ahhoz, hogy minden beteget maradéktalanul ellássanak, az egészségügyi intézményeknek szükségük lenne azokra a pénzekre, amelyeket korábban is megkaptak a várólista-program keretén belül. Jelenleg nemcsak a klasszikus beavatkozásra várók, hanem olyan betegek is türelemre kényszerülnek, akik egyéb – a koronavírus-járvány miatt blokkolódott – kapacitáshiányos várólistákon szerepelnek. – Fontos, hogy kapjunk erre plusz pénzt, mert az átlagfinanszírozásból biztos, hogy nem tudjuk megoldani az ellátást – hangsúlyozta ismételten.

A kórházszövetség javaslatai között szerepel az is, hogy az egynapos ellátások ismét kerüljenek ki a teljesítményvolumen-korlát (tvk) alól. Magyarázata szerint erre már korábban is azért került sor, hogy ösztönözzék ezt a fajta ellátást az ellátórendszerben, hogy a betegek minél kevesebb időt töltsenek a kórházban, és minél hatékonyabban tudjanak ellátást igénybe venni. Ellenkező esetben, ha ez a kórházak tvk-ját terheli, kisebb lesz a mozgásterük, hogy az egynapos és a nem egynapos ellátásokat párhuzamosan tudják végezni. „Tehát fontos lenne erre külön forrást kapni, ugyanúgy, mint korábban, a járvány előtt.”

jelenleg is zajlik az oltás a kórházakban
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Ficzere Andrea szerint az orvoskollégák alig várják, hogy visszatérjenek a normál kerékvágásba, ahogyan a panaszokkal bíró, tünetes beteg, hogy végre megkapják a szükséges ellátást. Úgyhogy mindkét fél azon dolgozik, hogy minél hamarabb megtörténjenek azok a beavatkozások, amelyekre várakozni kell. Úgy véli, fontos lenne az egyébként már beindulni látszó szűrővizsgálatok nagyobb ütemű végzése, valamint az alapellátás megerősítésére is, „de ez sem egy új információ”, miután a Magyar Kórházszövetség évek óta dolgozik ennek megvalósításán, amihez nélkülözhetetlen lenne a kórházak tehermentesítése. Egyrészt az alapellátás és szakellátás megerősítésével, és különböző telemedicinális megoldások alkalmazásával, másrészt az utógondozás, a krónikus ellátás, illetve az ápolási feladatok fokozásával. – Tehát, ha két irányból tudnák az ellátórendszert „levegőhöz juttatni”, akkor kevesebben feküdnének aktív ágyakon, ami sokkal hatékonyabb ellátást tudna biztosítani, következésképp financiálisan is kedvezőbb lenne a helyzet – magyarázta. Ficzere Andrea szavai szerint a Magyar Kórházszövetség legfontosabbnak ugyanakkor a munkatársainak a megbecsülését tartja, megköszönve nekik az elmúlt időszakot, hiszen hatalmas munkát végeztek azért, hogy az ország leküzdje a járványt. „Odatették magukat, szívvel-lélekkel dolgoztak, viszont elfáradtak.” Vagyis fontos lenne számukra pihenést biztosítani, regenerálódást lehetővé tenni, ugyanakkor az anyagi és erkölcsi megbecsülésükről sem szabad megfeledkezni. Az orvosi béremelésnek nagyon örülnek, „nagyon jókor jött”, ugyanakkor hangsúlyozandó, hogy a szakdolgozók béremelésére is figyelmet kellene fordítani, illetve a műszaki, gazdasági területen dolgozókat is meg kellene becsülni. Ha az utóbb említett területeken is megtörténne a béremelés, Ficzere Andrea szerint, „olyan kerek, egész lenne az ellátórendszerben dolgozóknak a megbecsülése, ami nagyon biztató jövőt jelentene mindannyiuk számára”.