dr. SZÉKELI SÁNDOR

https://bajakorhaz.hu/wp-content/uploads/2019/11/drszekeli-e1593364571504.jpg

dr. SZÉKELI SÁNDOR

szakorvos, profilvezető főorvos
  • / 2002, 3208

Bízzanak bennünk! – kéri a főorvos

„Bízzanak bennünk!” – kéri Baja és a térség lakosságától dr. Székeli Sándor, a Bajai Szent Rókus Kórház 35 ágyas traumatológiai osztályának főorvosa, aki május óta vezeti az osztályt.

Dr. Székeli Sándor az elmúlt években is sokat járt Kecskemétről Bajára, mivel gyakran kellett kisegíteni az itteni kollégákat. Úgy látja, Baja élhető, kellemes kisváros, melynek hangulatát meghatározza a Sugovica. Az itt eltöltött idő alatt is megszerette a családias légkört, élvezi a helyi piac felhozatalát, az emberek közvetlenségét és nagy örömmel kerékpározik feleségével együtt a Petőfi-szigeten és a város kevésbé forgalmas utcáin.

– Dr. Tóth Gábor főigazgató kért fel az osztály vezetésére, s én – némi gondolkodás után – vállaltam a felelősségteljes feladatot. Bevallom, az adminisztrációs munka nem volt az erősségem, de vezetőként ezt is meg kellett szokni. Újdonság némileg a vezetői munka, bár beosztottként is van ebben gyakorlatom, mivel orvosként mindig irányítani kell egy kisebb kört – műtőben, szakrendelésen, ügyeletben. Beosztottként az ember elsődleges feladata a betegek igényeinek ellátása, de illik megfelelni a főnökség elvárásainak, illetve természetesen a kollégákkal is célszerű jó kapcsolatot ápolni. Osztályvezetőként azonban ez az irányítás egy nagyobb csoportra terjed ki. Szerencsémre a bajai traumatológiai kollektíva szakmailag elsőosztályú, emberileg is kiváló – néhány kisebb súrlódás persze előfordul, amely ekkora csoportban szinte természetes. Orvosaim tanultak, tapasztaltak, ezért majd’ mindig egyértelmű konszenzus van közöttünk. Néha akad olyan helyzet, amikor dönteni kell a kezelési eljárások között, vezetőként én mondom ki a végső szót. Megvan a gyógyítás szabadsága is, például egy törést bizonyos esetekben lehet műteni vagy konzervatív módon kezelni, erről a kezelő orvos, a beteggel egyeztetve dönthet.

– Ami az anyagi lehetőségeket illeti, sajnos műszerhiány jellemző az országban mindenütt, ám meg kell tanulni a szűkebb lehetőségekkel jól bánni. Orvosból is több kellene az osztályra, nagyon terhelt a nyolc fős gárda (6+2, 1-1 szenior és rezidens segít). A napi működésben nincs kézzelfogható gond, de rengeteg a munka, 8-15 óráig sok beteg érkezik. Ezt követően ügyelet van (változó intenzitással), melyet egy bent tartózkodó és egy készenlétes orvos lát el. Összességében elmondhatom: mintegy 120 beteg megfordul nálunk naponta.

– Igyekszünk újítani is az osztályon. Szeretnénk nagyító szemüveget vásárolni, az ára kb. fél millió forint, a kézsebészeti eljáráshoz nagy szükség van rá. A nagyizületi csőtükrözés (térd, váll) már régóta rutin eljárás osztályunkon, de ennek műszerezettségét a korrekt ellátás érdekében mindig szükséges fejleszteni, ezáltal tudjuk a szakma és a betegek által is megkívánt igényeket kielégíteni.

A traumatológia osztályvezető-főorvos, akinél egyébként kiemelt szerepet tölt be a váll- és térdsebészet, azt kéri Baja és a környék lakosságától, hogy bízzanak a Bajai Szent Rókus Kórházban, illetve az általa irányított osztályban. Megvan a szükséges szakmai tudás, melynek birtokában a betegek megkapják a megfelelő ellátást, de figyelembe veszik a progresszivitás elvét is, szükség esetén a beteget tovább irányítják a megfelelő egészségügyi intézménybe.

Vissza az orvoskeresőhöz