dr. SZARKA ILDIKÓ


A technikára nincs panasz

A bajai TÜDŐBETEG-GONDOZÓ INTÉZET

Hiányszakma a tüdőgyógyászat
Baján 1912. decembere óta működik tüdőbeteg-gondozó intézet. Alapítását tekintve az első tízben volt az országban.

– Baja és tizennyolc környező község tüdőbetegeit látjuk el itt, a Bajai Szent Rókus Kórházban. Ez körülbelül 74 ezer főt jelent. Ebből 64 ezer a tizennégy éven felüli – sorolja az adatokat dr. Szarka Ildikó gondozóvezető főorvos. Ami a személyi feltételeket illeti, nem ideális a helyzet. Jelenleg egy főállású tüdőgyógyász van, a gondozóvezető. A vezetőorvosnak a tüdőgyógyászat mellett belgyógyász, valamint klinikai immunológia és allergológia szakorvosi képesítése van. Részállásban dolgozik dr. Nyikos Erzsébet főorvosnő, akinek a tüdőgyógyászat mellett belgyógyász szakorvosi végzettsége van. A tüdőgondozói munka mellett a thrombembolia szakrendelést is ellátja. Két röntgen asszisztens, egy légzésfunkciós szakasszisztens, három általános asszisztens, továbbá egy egészségügyi operátor dolgozik az orvosok mellett.

– A nővérlétszámmal nincs gond. Ám a munka mennyiségéhez viszonyítva kevés az orvos: min. 30 ezer főre kell egy orvos. Kolléganőm részmunkaidőben, 8-11 óráig és 14-15 órakor dolgozik a gondozóban. Elfogadható a másfél fősnek mondható létszám, de nem ideális. Igazán a 2,5 fős szakorvosi gárdával lehetnék elégedett. Sajnos, hiányszakma a tüdőgyógyászat. Ugyanakkor a gondozó műszerekkel, egyéb technikai eszközökkel megfelelően ellátott.

– Tevékenységünk három alapvető feladatból áll. Első a gondozási feladat: tuberculosisban szenvedő betegek kezelése, utókövetése. A környezetükben élők szűrővizsgálata, védelme a fertőzéstől. Lakossági tüdő szűrővizsgálatok, amit a tuberculosis és a tüdődaganat korai felismerése, gyógykezelése céljából végzünk. Második a tüdőgyógyászati szakrendelés: krónikus légúti betegek kezelése, rendszeres ellenőrzése. Idetartoznak az asztmában, krónikus bronchitisben, tüdőtágulatban, hörgőtágulatban, tüdődaganatban, valamint egyéb ritkább kórképekben szenvedő betegek. Akut légúti panasszal jelentkező betegek ellátása (pl. akut bronchitis, tüdőgyulladás, mellhártyagyulladás, légmell, egyéb légúti betegségek). Harmadik alapvető feladatunk az allergológiai szakrendelés: légúti allergiában szenvedők ellátása, rendszeres ellenőrzése.

– Ezen felül 1996. óta működik intézetünkben dohányzásról leszoktató program. Évente 50-100 fő kerül a programba. A saját betegeink mellett más szakrendelések és a háziorvosok is küldenek ilyen céllal hozzánk pácienseket. Sőt, önként jelentkezők is vannak. Az interneten megtalálnak minket, ugyanis munkánkat a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet koordinálja. Baján kb. 25 százalékos eredménnyel dolgozunk a leszoktató programban, ami kifejezetten jónak mondható.

– Mint említettem, a technikai feltételekkel nincsenek gondjaink. Jelenlegi diagnosztikai lehetőségeink: mellkas röntgenfelvétel készítése digitális képmegjelenítéssel. Mellkas átvilágítás képerősítővel. Légzésfunkciós vizsgálat a tüdőfunkció mérésére. Allergia vizsgálat bőrteszttel. Kilégzett levegő szénmonoxid szint meghatározása, vér oxigéntelítettség meghatározása pulzoxyméterrel – sorolja dr. Szarka Ildikó gondozóvezető főorvos.

A Bajai Szent Rókus Kórház tüdőbeteg-gondozó intézete naponta fél 8-tól fél 4-ig, pénteken délután 2 óráig tart nyitva. A tüdőgyógyászati és allergológiai szakrendelés beutaló köteles. A jelenlegi szabályok szerint 40 éven felüliek évente egyszer önként jelentkezhetnek tüdőszűrő vizsgálatra. Az úgynevezett járványügyi érdekből kiemelt munkakörben dolgozó 40 év alattiak foglalkozás egészségügyi orvos beutalójával jelentkezhetnek tüdőszűrő vizsgálatra.

Vissza az orvoskeresőhöz