dr. KOVÁCS ZSOLT ZOLTÁN Ph.D.

https://bajakorhaz.hu/wp-content/uploads/2019/07/dr-kovacs-zoltan-zsolt.jpg

dr. KOVÁCS ZSOLT ZOLTÁN Ph.D.

szakorvos, osztályvezető főorvos
  • / 1300

Elégedett, de azért vannak vágyai

I. BELGYÓGYÁSZAT Az egyik legfontosabb feladat az értékek megőrzése

Nem lehet elégedetlen a létszámmal és a műszerezettséggel sem az I. belgyógyászat osztályvezető főorvosa, ám vágyai mégis vannak. Leginkább a szívkatéterezéshez szükséges laboratóriumot óhajtja dr. Kovács Zsolt.

A Bajai Szent Rókus Kórház I. belgyógyászatának osztályvezető főorvosa immár hét esztendeje dr. Kovács Zsolt. Mint mondja, az osztályok számozásának oka – I. és II. belgyógyászat – az 1970-es években keresendő. Akkor Bácsalmáson működött az Egészségház, s onnan költözött be a belgyógyászat. Ez a kistérség kapta tulajdonképpen Baján a II-es számú elnevezést. A “bel I”, ahogy a betegek fogalmaznak, inkább a bajai kistérséget látja el. Itt működik a kardiológia is.

– Az osztályon 53 aktív ágy van. Zömmel hat- és négyágyas kórtermek állnak rendelkezésre, de van egy kétágyas szoba is. Fő feladatunk a kardiológiai fekvőbetegek, valamint a működési területről érkező általános belgyógyászati betegek ellátása. Nagy a forgalom, évente közel 3300 fekvőbeteggel számolhatunk. Hét orvos dolgozik nálunk, ez jónak mondható a honi kórházi helyzethez viszonyítva. Megfelelő az asszisztencia és a nővérek létszáma is. Ugyanakkor rendkívül fontos a meglévő értékek megőrzése, hiszen már minket is megcsapott az elvándorlás szele. Igazi kihívás itt tartani az orvosokat és a nővéreket. Ha nem sikerül, baj lesz. Ez a jövő legnagyobb problémája! Egy orvos már Németországban dolgozik, továbbá több jó szakdolgozó ment külföldre. Utánpótlás pedig nincs, jelentkező alig akad. Ugyanis a végzős hallgatók fele igyekszik külföldre menni. Természetesen anyagi okok miatt. Ami a műszereket illeti, kifejezetten jól állunk. A Koronária alapítvány révén megszerzett szívultrahang kuriózum számba megy a régióban, csúcsteljesítményű eszköz – tudtuk meg a vezetőtől.

– Nem lehetünk elégedetlenek a betegek visszajelzései kapcsán sem, legtöbben dicsérik az osztályt. A szívbetegeknél nem okoz fájdalmat a vizsgálat. Ám tény, a belgyógyászati kezelés kellemetlenségekkel jár. Ilyen a gyomortükrözés, mely az 1980-as években terjedt el világszerte. Mára napi gyakorlat a röntgen helyett. Sajnos tény: kellemetlen vizsgálat. Egyébként a betegek több módon kerülhetnek osztályunkra. Legtöbben a sürgősségi osztályról, de a mentő idehozza a szívér katasztrófákat is. Nem sürgős esetekben a háziorvos vagy a szakrendelő küldi a pácienseket. Nehéz osztály ez, az átlagos ápolási idő 6,5 nap. A járóbeteg szakrendelés a diagnosztika épületében működik, két szakorvos dolgozik. Oda háziorvosi beutalóval mennek a betegek, illetve ellenőrzésre.

– Ami fontos: a kardiológiai részleg jól felszerelt, a szívkatéterezést leszámítva minden rendelkezésre áll. Speciális ultrahang vizsgálatra Kalocsáról is ideküldik a betegeket. Jó kapcsolatot ápolunk a pécsi és a szegedi szívcentrummal, ami azért fontos, mert az infarktus kezelésében szemléletváltozás állt be. Ma már az első 12 órában meg kell csinálni a szívkatéterezést. Tehát küldjük a betegeket a szívcentrumba, s onnan jönnek vissza az osztályra. Ez naponta 2-3 betegnél történik itt meg. Természetesen nagyon jó lenne, ha egyszer Baján is lehetőség nyílna erre a vizsgálatra, de egy ilyen labor 1 milliárd forintba kerül. Szakkollégiumi állásfoglalás szerint 60 kilométeres körzetben a lakosság rendelkezésére kell állni ezzel a vizsgálattal. Ezért is vágyam, sőt fő célom – a fekvőbeteg ellátás jobbítása mellett -, hogy megvalósuljon ez a Bajai Szent Rókus Kórházban. Ám ezt számos tőlünk független ok, például a gazdasági válság is alaposan befolyásolja.

– A jövő illetően mégis optimista lehetek, hiszen az új épület nagy előrelépést jelent majd. A szobák komfortfokozata megugrik, 2-3 ágyasok lesznek, külön vizes blokkal. Számos előnye van a tömbösítésnek is. Száraz lábban lehet eljutni a kórházban egyik vizsgálatról a másikra. Azaz nem kell az udvaron átvinni a betegeket. Természetesen törekszünk arra, hogy az ellátás színvonala minél jobb legyen. De ezek a külső körülmények, a környezet is sokat számít a betegeknek – fogalmazott dr. Kovács Zsolt, az I. belgyógyászat osztályvezető főorvosa.

Vissza az orvoskeresőhöz