dr. BEKE ZSOLT

https://bajakorhaz.hu/wp-content/uploads/2019/08/dr-beke-zsolt.jpg

dr. BEKE ZSOLT

szakorvos, osztályvezető főorvos
  • / 2014, 2015, 2020, 1504

Az osztály, melyet a betegek is dicsérnek

Hotel szolgáltatás, kiváló minőségi munkával fűszerezve

Készenléti ügyeletben
A Bajai Szent Rókus Kórház fül-orr-gégészetén 4 orvos dolgozik. Az asszisztencia elegendő létszámmal bír, a műszerezettség kiváló. Az osztály gyönyörű, 2-4 ágyas, fürdőszobás szobák állnak rendelkezésre. Jó a komfortfokozat, a hotel szolgáltatás. A betegek kifejezetten dicsérik a környezetet és a személyzetet is. Az ambulancián hétköznapokon 8-15 órakor rendelnek, két rendelőben, több széken. Az audiológia 7-14 óra között tart nyitva. Az osztály ügyeleti időben készenléti szolgálatot ad a Sürgősségi Ambulanciára, illetve 18 év alatt a Gyermekambulanciára érkező páciensek részére.

A bajai fül-orr-gégészet és főorvosa, dr. Beke Zsolt az újszülöttek hallásszűrésével került a honi gyógyító munka középpontjába. A megújult, szép osztályt nem csak a szakma, a betegek is dicsérik.

A Bajai Szent Rókus Kórház fül-orr-gégészete fekvőbeteg osztállyal és ambulanciával rendelkezik. Plusz audiológia és hallókészülék kiadás is működik itt. – Tizenhat ággyal rendelkezik az osztály, de úgynevezett Mátrix rendszerben működünk. Ennek előnye a rugalmasság: amennyiben több betegünk van, más osztályokon is rendelkezésünkre állnak ágyak. Legfontosabb tevékenységünk az általános felnőtt és gyermek fül-orr-gégészeti ellátás. Középfül műtétek, endoszkópos orrmelléküreg sebészet, mandulaműtétek, mikroszkópos gégesebészet, fejnyaki daganatok diagnosztikája, utógondozása. Sürgősségi ellátást igényel az idegen testek eltávolítása, az orrvérzés ellátása, a fejnyaki tályogok kezelése, fulladás elhárítása. Az osztály fontos feladata a szédüléses panaszok magas színvonalú kivizsgálása, kezelése. Klinikai színvonalú az audiológiai tevékenységünk. Hagyományos és objektív módszerekkel(otoakusztikusemisszió, ASSR,  multifrekvenciális tümpanometria) – sorolja az osztályvezető főorvos.

– Ezen módszerek közül némelyik az országban alig néhány helyen használatos. A multifrekvenciális tümpanometria például azt jelenti, hogy a szakorvos a műszer segítségével átpásztázza a középfül rezonancia viszonyait, keresve a legjobb rezgést. A módszer arra alkalmas, hogy ép dobhártya esetén is kimutatja a dobhártya mögötti folyadékot, a hallócsontok esetleges megszakadását, illetve kóros becsontosodását. Az ASSR-vizsgálat a ma létező legmodernebb eljárás közreműködni képtelen kisgyermekek hallásküszöbének pontos meghatározásához.  Az országban csupán néhány ilyen gép van. Az audiológián a komplex hallókészülékes ellátás képzett asszisztensekkel,gyakorlott szakorvosokkal zajlik. Speciális kiegészítők (uszodai, zajvédő dugók, jelzőrendszerek, stb.) is elérhetők itt – tudtuk meg dr. Beke Zsolttól.
Hozzátette: kiemelkedően fontos feladat az újszülött kori hallásszűrés menedzselése. – Az újszülött osztályon zajlik a gyermekek kiszűrése, majd a kimutatás, ellátás, után követés, továbbá a korai fejlesztése az audiológiánsaját szurdopedagógussal. A speciális gyógypedagógus a rosszul halló gyermekek beszédét fejleszti. Segít a hallásvizsgálatnál, a hallókészülékes ellátásnál és utána számos foglalkozáson még a hallás szükséges fejlesztése érdekében. Az újszülöttek objektív hallásszűrését Baján 1997-ben vezettük be, a pécsi Pytel professzor segítségével, Közép-Európában mi kezdtük el ezt a fajta szűrést. Mára odáig jutottunk, hogy ezt a módszert kötelezővé tették egész Magyarországon. A szűrési rendeletkimunkálásában, a módszer országos elterjesztésében a bajai fül-orr-gégészet vezető szerepet játszott – mondja az osztályvezető főorvos.
https://bajakorhaz.hu/wp-content/uploads/2019/12/beke11.jpg
Vissza az orvoskeresőhöz