Lehet oltásra jelentkezni

Elindult a regisztráció a koronavírus elleni védőoltásra a vakcinainfo.gov.hu oldalon, közölte az országos tisztifőorvos a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs december 8-i online sajtótájékoztatóján.

A regisztráció során a nevet, lakcímet, életkort, taj-számot és a kapcsolattartáshoz szükséges telefonszámot, e-mail-címet kell megadni, mondta Müller Cecília. A kapcsolattartási adatok révén tudják tájékoztatni az érdeklődőket, mikor és hol élhetnek az oltás lehetőségével. A regisztráció célja az igényfelmérés, annak érdekében, hogy meg tudják becsülni, hányan szeretnének élni a védőoltással.
Az oltás akkor indulhat, amikor rendelkezésre áll a magyar hatóságok által engedélyezett biztonságos és hatékony vakcina. A kormányzat minden lehetőséget megragad az ígéretes külföldi vakcinák beszerzése érdekében, hangsúlyozta a tisztifőorvos. Eddig 17,5 millió adag vakcinát kötöttek le a különböző gyártóknál.

Elmondta: jelenleg nincs a magyar hatóságok által engedélyezett vakcina, vizsgálják az orosz oltóanyagot és annak dokumentációját. Hamarosan a kínai vakcina dokumentációja is megérkezik Magyarországra. „Jelenleg pontosan nem lehet megmondani, melyik külföldi vakcinával fogjuk megkezdeni a védőoltások beadását.” Csak a magyar gyógyszerhatóság által engedélyezett vakcinával fognak oltani. A tömeges oltás várhatóan a következő év első negyedévében kezdődhet.

Müller Cecília elmondta azt is, hogy az oltás nem a regisztráció sorrendjében történik, hanem az oltási terv szerint. Elsőbbséget élveznek az egészségügyi dolgozók, a védekezésben résztvevők és a krónikus betegek. Önmagában a regisztráció nem jár kötelezettséggel, ha valaki meggondolja magát, tiszteletben tartják a döntését. Kérdésre válaszolva hangsúlyozta: a vakcinák közül nem lehet választani.
Úgy véli az adatokat alapján, hogy „elértük, vagy a közeljövőben elérjük a platót a járványban. Ezt azonban csak úgy érhettük el és tarthatjuk meg, ha továbbra is betartjuk” a bevezetett szabályokat.