Küzdjenek örömmel más emberért

Az ápolók szívvel-lélekkel dolgoznak, hivatásukért hálával tartozunk nekik, hangsúlyozta Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége az ápolók nemzetközi napja alkalmából.

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet előtt tartott ünnepségen az ápolók munkáját méltatva kiemelte: „ezt a jó szívet” szeretné megköszönni az ápolók nemzetközi napjához, illetve az ápolók és szülésznők nemzetközi évéhez is kapcsolódva. A koronavírus-járványra utalva úgy folytatta, hogy nemcsak ezért napért és a rendkívüli évért, valamint a megfeszített munkáért tartozunk köszönettel és hálával számukra, hanem teljes hivatásukért. Herczegh Anita szerint a jelenlegi járványhelyzetben a betegek és rászorulók önzetlen segítésének készségét, képességét kellene eltanulni az ápolóktól.

Polaneczky Judit, az intézet ápolási igazgatója köszönetet mondott azoknak a tanítóknak, idősebb kollégáknak, akik „sokat hozzátettek ahhoz, hogy mi igazi ápolók legyünk”. A jövő ápolóinak azt üzente, hogy találják meg a hivatáseszmét és küzdjenek örömmel a másik emberért.

Andréka Péter főigazgató a többi között hangsúlyozta, hogy az ápolókat nemcsak a keddi nemzetközi napon, hanem egész évben kell ünnepelni és segíteni munkájukat, ahogy ők is segítik az orvosokét.

Az ápolók nemzetközi napját minden év május 12-án ünneplik a 1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale angol ápolónő, a modern ápolónőképzés megalapozója emlékére. A Bajai Szent Rókus Kórházban is minden évben megünnepelték a jeles napot, ám idén a nyilvános megemlékezés elmaradt a járvány miatt.

Herczegh Anita virággal köszönt ápolókat az ápolók nemzetközi napja alkalmából tartott ünnepségen
Fotó:  MTI/Bruzák Noémi