Korszerű eszköz: új ultrahang

Új, korszerű, a legmodernebb technikának megfelelő ultrahang készülékkel gazdagodott a Bajai Szent Rókus Kórház szülészeti-nőgyógyászati osztálya. Az értékes eszköz a Széchenyi 2020 pályázat révén került az intézmény birtokába. Dr. Tóth Gábor főigazgató elmondta: a berendezéshez több ezer oldalas gépkönyv jár. Miután megtanulták kezelni a gépet, július 18-án a bemutatták, milyen szinten könnyíti meg a mindennapi munkát, szakmai előrelépést jelentve, fokozva a betegbiztonságot.

Dr. Mátrai Tibor orvos-igazgató kiemelte: olyan felső kategóriás berendezésről van szó, amely teljes mértékben kiszolgálja a várandósokat, valamint nőgyógyászati vizsgálatok, szűrések, áramlásmérések elvégzésére is alkalmas. Konstrukciója teljes mértékben felhasználóbarát, kezelését azonban továbbra is tanulják, mivel rengeteg lehetőséget rejt magában. A tervek szerint egy alkalmazott elvégzi a szonográfusi képzést, így főállásban kezelheti a korszerű berendezést. – Tizenegy éves ultrahang készülékünket váltotta fel ez az eszköz, amely jelentős mértékben fokozza a diagnosztika biztonságát.

Fercsák Róbert polgármester is üdvözölte a műszer beszerzésének lehetőségét. – Bár az önkormányzat nem fenntartója a bajai kórháznak, kiemelt figyelemmel kísérjük az ellátást. Öröm, hogy szinte havonta hallhatunk eszközbeszerzésről. A mostani olyan területet érint, amely különösen fontos, hiszen az édesanyák és a születendő kisbabák egészségét, védelmét szolgálja. A bajai kórházban még nem volt példa ilyen minőségű készülék beszerzésére, így sokkal magasabb szintű ellátást tud biztosítani az intézmény.

A szülészet-nőgyógyászat osztályvezető főorvosa, dr. Mátrai Tibor bemutatta a készülék működését, 3D-s fotóval ajándékozva meg a vizsgálatra vállalkozó kismamákat.