EFOP-2.2.19-17 – Járóbeteg szakellátó szolgáltatások fejlesztése a Bajai Szent Rókus Kórházban

Kedvezményezett neve Bajai Szent Rókus Kórház
Projekt címe Járóbeteg szakellátó szolgáltatások fejlesztése a Bajai Szent Rókus Kórházban
Projekt azonosító EFOP-2.2.19-17-2017-00022
Projekt támogatási összeg 294 934 408 Ft
Támogatás mértéke 100 %
Projekt kezdőnapja 2022. április 01.
Projekt fizikai befejezésének tervezett napja 2023. szeptember 30.

A projekt tartalma:

A projekt átfogó célja a Bajai Szent Rókus Kórház járóbeteg-ellátásának fejlesztése az alábbi területeken:

  1. a gasztroenterológiai járóbeteg ellátás körülményeinek javítása: korszerű, kényelmes járóbeteg rendelők kialakítása, valamint egy video-kolonoszkópot és video-gasztroszkópot tartalmazó video-endoszkópos torony beszerzése;
  2. egy korszerű, a diagnosztikai szolgáltatás eszközparkját támogató SPECT eszköz beszerzése, valamint az elhelyezéséhet szükséges rendelő kialakítása.

A gasztroenenterológiai járóbeteg rendelés helyiségei felújításra és átalakításra kerülnek a kényelmesebb, a páciensek igényeit jobban kiszolgáló környezet érdekében. Megújul a két endoszkópos vizsgáló, az orvosi szoba, a két vizsgáló, a betegmegfigyelő helyiség, az előkészítő helyiségek, a nővértartózkodó, a mellékhelyiségek és a folyosó. A kivitelezés jellemzően komfortérzetet javító felújítást, ellátásszervezés javítására irányuló átalakításokat, valamint a munkavégzést megkönnyítő technológiai fejlesztéséket foglal magában: nyílászáró csere, burkolatok cseréje, festése, ajtók befalazása, újak kialakítása az ellátás racionalizálása érdekében, világítótestek cseréje, légkondicionálás, elszívás kialakítása.

A beszerezni tervezett endoszkóp torony a jelenlegi legkorszerűbb technológiával működik, ennek köszönhetően diagnosztikai és terápiás tevékenységünk pontosabb, részletgazdagabb képalkotásra építhet.

A SPECT vizsgálat a nukleáris medicina körébe tartozik, mely terület olyan diagnosztikai módszerekkel foglalkozik, ahol a radioaktív izotópokat használják fel a vizsgálatok során: ez esetben nem a megszokott anatómiai képleteket regisztrálják, hanem a szervek és a szövetek véráramlását és anyagcseréjét, azaz a funkciójáról nyernek információt. A korszerű SPECT eszköz beszerzésének köszönhetőn az izotópdiagnosztikai ellátás szakmai színvonala javul, pontosabb képalkotási és diagnosztikai kapacitások állnak majd rendelkezésre. A Kórház izotópdiagnosztikai vizsgálatra jelenleg gamma kamerákat használ, a SPECT ennél azonban sokkal jobb képminőséget és diagnosztikai értéket képvisel. SPECT jelenleg csak a Kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Kórházban működik, ennek Bajától való távolsága 110 km, a projektnek köszönhetően ez a diagnosztikai módszer Baján is elérhetővé válik.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, Magyarország Kormánya társfinanszírozásával valósul meg.

Megújult intézményünk gasztroenterológiai és diagnosztikai ellátása