Elhunyt dr. Abonyi József

Életének 101. évében elhunyt dr. Abonyi József tüdőgyógyász főorvos, Baja díszpolgára.

Dr. Abonyi József 1920. május 14-én, Baján született Pákolitz József néven. A név magyarosítását gimnáziumi igazgatója kezdeményezésére tette meg a kor elvárásai szerint. A 18. században idetelepített sváb ősöktől származik, apja könyvkötő iparos volt. Az egyetemi éveket leszámítva egész életét városunkban töltötte.

1938-ban érettségizett a Ciszterci Rend Bajai III. Béla Reálgimnáziumában, ahol 8 évfolyamot végzett. Diplomáját 1944 júniusában kapta meg a Budapesti Pázmány Péter Egyetem Orvostudományi Karán. 1951. január 1-től 1989. decemberig vezette a Bajai Tüdőbeteg-gondozó Intézetet, majd 1994-ig nyugdíjasként részmunkaidőben dolgozott. Közben – egy miniszteri döntés alapján – 1952 májusától két éven át a Kalocsai Városi Kórház Tüdőosztály és Tüdőgondozó vezető főorvosaként dolgozott. 1995-2006 között több alkalommal vállalt helyettesítést.
Munkássága alatt történt meg az akkor népbetegségnek számító tuberkulózis felszámolása. A gümőkóros betegek gyógyítása, a fertőző források felkutatása, a BCG oltások bevezetése, a tüdőszűrő vizsgálatok megszervezése volt a feladata. A ’70-es években a vízügyi igazgatóság zenekarában hegedült, számos hangversenyt adtak, neves művészeket hívtak meg a zenei életének felpezsdítésére.

1989 októberében néhány osztálytársával, az 1938-ban végzett öregdiákokkal megalapították a Bélás Baráti Kört, melynek 5 éven át elnöke, majd sokáig vezetőségi tagja volt. A Bajai Kórház Millenniumi Évkönyvében a II. világháború alatti és utáni korszak eseményeit ő írta meg. A Bajai Honpolgár folyóiratban többször publikált. 1988-ban Baja Városért díjat, 2007 decemberében pedig Baja Díszpolgára címet kapott. Szakmai munkáját 1986-ban Munka Érdemrenddel, 1989-ben Kiváló orvos címmel ismerték el. Több évtizedes tüdőgyógyászati tevékenységét 2010 októberében a Baján tartott Gondozási és Epidemiológiai Szekció értekezleten a Magyar Tüdőgyógyász Társaság Schweiger Ottó emlékéremmel jutalmazta.