A feketedióból pad lesz

A múlt tiszteletének ódon illata lenge be a kórházi levegőt a Semmelweis-napi ünnepségen. A 225 éves intézmény dolgozóinak van mire büszkének lenni!

Július elseje a Magyar Egészségügy Napja, Semmelweis-nap. A honi egészségügy legnagyobb ünnepén egyben a már Bajai Szent Rókus Kórháznak néven bejegyezett intézmény 225 évét is felelevenítették június 27-én. Fercsák Róbert polgármester köszöntőjében kiemelte: a fejlődés töretlen. „Nem mindig örömmel jövök, hiszen betegként is többször megfordultam már itt, de mindig elégedetten távozom, ami az itt dolgozók hozzáértő munkájának köszönhető. Büszkék lehetnek, méltó utódai a nagy elődöknek! A városvezetés kiemelt figyelme fordít a Baján működő legnagyobb intézményre (legnagyobb munkáltatóra), ahol az elmúlt években mintegy 6 milliárd forintos fejlesztés történt. Örömmel jelentem be, hogy a mai képviselő-testületi ülésen döntöttünk: a Damjanich utca 15. szám alatti ingatlan átadjuk a kórháznak, segítve az itt letelepedni szándékozó dolgozók lakhatását. Tervezzük továbbá öt építési telek átadását is ezen célra.”

A polgármester hozzátette: látja a problémákat is, de úgy véli, egyre inkább javul a helyzet minden területen.

Zsigó Róbert államtitkár, a térség országgyűlési képviselője is megköszönte az áldozatos szolgálatot. Dr. Horpácsy Balázs (Állami Egészségügyi Ellátó Központ, Dél-Alföldi Térségi Igazgatóság) pedig azt hangsúlyozta, hogy a testi gyógyítás mellett a lélekkel is mindig foglalkoznak a kórházi dolgozók.

Műsorral ezúttal a Csecsemő, gyermek és koraszülött osztály dolgozói készültek, majd elismeréseket adtak át. A 100 ezer forintos, továbbképzésre felhasználható díjról az ajánlásokat követően a Nővérek Alapítvány kuratóriuma döntött (csecsemő, gyermek és koraszülött osztály, pszichiátriai osztály, az urológiai ambulancia, központi laboratórium). Járóbeteg ellátás, év asszisztense: Szabó Edit (pszichiátria). Év ápolója Pintye Józsefné (II. Belgyógyászat).

A kórház kiváló dolgozója: dr. Molnár Magdolna (felsőfokú végzettség), Mártonné Antal Zsuzsanna (fekvőbeteg ellátó szakdolgozó, Koronária), Sipos Zoltán (járóbeteg ellátás, pszichiátria), Bosnyák Antal (egészségügyi tevékenységet segítő kategória), Varga Lívia (kiemelt dolgozó, traumatológia).

Végezetül dr. Tóth Gábor főigazgató megköszönte a kórházi dolgozók munkáját. „A 225 hatalmas szám, mi vagyunk a dél-alföldi régió legrégebbi kórháza. Édesapámtól azt tanultam: aki nem tiszteli a múltját, annak nincs jövője. Sok csapást túléltünk, gondoljunk csak a régi tűzvészre, vagy Molnár Lajos szakminiszter 2006-os törvényére. Ma Fercsák Róbert polgármester megnyitotta a Bajai kórház emlékévet, ennek jegyében számos programmal készülünk, illetve a hagyományok tisztelete mellett, több fronton megújulunk. Így például az Egészségfejlesztési iroda segítségével szűrőprogram indul a dolgozóknak. Helyreállítjuk a régi szökőkutat, valamint a kiszáradt feketediófát kivágják ugyan, de itt marad: feldolgozzák és pad készül belőle. A budapesti orvosi egyetemmel partnerkapcsolatba kerültünk, a SOTE telephelye leszünk. Minket választottak, büszkék lehetünk! Bizonyos kari képzések itt zajlanak majd. És végül: korábban megígértem: lesz ökörsütés a kórházban. Idén augusztus végén sort kerítünk rá, mintegy nyarat követő nyitórendezvényként!”