SEMMELWEIS NAP – A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGY NAPJA

A Semmelweis Ignác születésnapja 1992 óta a magyar egészségügy napja, minden év július 1-jén ágazati szabadnappal megtartott ünnepnap Magyarországon. 1818-ban ezen a napon Budán, a Tabánban született Semmelweis Ignác magyar orvos, aki korát megelőzően kiemelkedő szerepet játszott a gyermekágyi láz leküzdésében.

A Bajai Szent Rókus kórházban június 29-én, délután 14h-kor tartottuk meg az intézményi Semmelweis Napi ünnepséget.

Az ünnepségen dr. Tóth Gábor főigazgató-főorvos köszönetet mondott az egészségügyi intézmény összes dolgozójának a Covid járvány óta eltelt időszakban végzett munkájukért. Elmondta: Baja városa május elsejétől megyei jogú státuszt kapott, ennek kell, hogy legyen pozitív hozadéka a jövőt tekintően. 
Főorvos úr szavait követően Katona Lujza olvasta fel Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselőjének, a kórház dolgozói részére küldött levelét. Amikor Semmelweis Ignác a társadalom jelentős problémájának, a gyermekágyi láznak a megoldására kereste a választ, gondolatait az egyik legegyetemesebb emberi érték, az igazság mentén fogalmazta meg. Korát megelőző tudományos szemlélete, rendíthetetlen kitartása és megalkuvást nem tűrő hite vezette arra, hogy végül sikerrel járhasson. Éppen ezért a mai napon az ő szellemét megidézve köszöntjük azokat, akik hivatásukat ismeretlen veszélyek közt, áldozatkészen és fáradhatatlanul gyakorolják– fogalmazott üzenetében a honatya. 

A Semmelweis napi intézményi ünnepségen Dr. Tóth Gábor főigazgató úr tájékoztatta a hallgatóságot arról az örömteli hírről is, hogy a Kitüntető Díjak véleményező Kuratóriumának támogatása és a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés döntése értelmében a 2022 évben a  "BÁCS-KISKUN MEGYE EGÉSZSÉGÜGYÉÉRT DÍJ"-at a Bajai Szent Rókus Kórháznak adományozza.

A hagyományoknak megfelelően az ünnepségen elismerések átadására és kinevezésekre is sor került.

dr. Milkovits Anita

2022-ben az év orvosa díjat az I. számú Belgyógyászat frissen kinevezett adjunktusa vehette át. dr. Milkovits Anita belgyógyász szakorvosként 2014 óta dolgozik az osztályon, de átmenetileg a sürgősségi betegellátó osztályon is tevékenykedett. A Koronavírus- járvány megkezdése után nem sokkal Covid szakmai vezetőként látta el feladatait. – „Nagy harc és küzdelem volt, amelyhez kellettek természetesen az orvos és a nővér kollégák is”- összegezte a mögötte hagyott időszakot a kardiológia szakorvosi vizsgára készülő fiatal doktornő. Hozzátette: nagyon büszke mindenkire, hogy sikeresen túl vannak a covid időszakon, valamint hálás dr. Tóth Gábor intézményvezetőnek és a szakmai testületnek, amiért jelölték a megtisztelő címre. 

Szakmai munkája elismeréseként Szakmai vezetőtestület által megszavazott dicséretben részesül:
Dr. Mészáros Annamária intézeti jogász
Dr. Milkovits Anita belgyógyász
Dr. Pintér Veronika intézeti főgyógyszerész
Kovács Árpád- Betegszállítás
Miskolczi Csabáné- II. Belgyógyászat-ápoló
Pallerné Striegl Szandra- Infektológia Ambulanciaasszisztens
Pintér Dávid- üzemfenntartás dolgozója

Kinevezések:
Vedelekné Dr. Faragó Mónika, főorvos
Dr. Kerek Brigitta, adjunktus
Dr. Komlósi Kinga, adjunktus
Dr. Kovács Tünde, adjunktus
Dr. Krausz Kinga, adjunktus
Dr. Milkovits Anita, adjunktus
Dr. Szőke Brigitta, adjunktus

Gratulálunk a díjazottaknak, kinevezetteknek!

Az intézmény minden  dolgozójának köszönjük a helytállását, áldozatos munkáját!