Post-COVID Ambulancia

Az idő múlásával egyre több tapasztalás van az aktív Covid-19 megbetegedést követő gyógyulási időszakról, melyről kiderült, hogy az új típusú koronavírus (Sars-Cov-2) fertőzésen átesettek kb. 30%-ánál a gyógyulás nem teljes.

A szövődmények az átlaghoz képest gyakoribbaknak mutatkoznak azoknál, akiknél súlyos lefolyású volt a betegség és kórházi ellátásra szorultak, de enyhe lefolyású vagy tünetmentesen átvészelt fertőzést követően is felléphetnek változatos tünetei, akár maradandó egészségkárosodásai a betegeknek.

A post-Covid tünetek változatosak és alapvetően hasonlóak az aktív Covid-19 megbetegedés tüneteihez: ízérzés- és szaglászavar, krónikus fáradtság, nehézlégzés, fulladás, száraz köhögés, mellkasi fájdalom, szívritmus zavarok, különféle ízületi- és izomfájdalmak, vagy újonnan kialakult cukorbetegség, fokozott hajhullás, neurológiai és pszichés zavarok, pl. az alvászavar, fejfájás, szédülés, depresszió, szorongás, ingerlékenység, „Covid-köd” azaz a mentális képességek zavara, meglassultság, memória zavar, demencia, koncentráció zavara, a gyerekeknél a tanulási zavar.

Fentiek miatt egyre több intézményben hoznak létre poszt-Covid ambulanciákat (PCA), a fertőzést jellemzően 4-12 héttel követően kialakult tünetek hátterének kivizsgálása, kezelése céljából.

A Post-Covid ellátás HÁZIORVOSI BEUTALÓVAL és IDŐPONT EGYEZTETÉSSEL intézményünkben is elérhető:
🔹Post-COVID – Belgyógyászat
Érsebészeti szakrendelő - szerdánként 13:00-15:00
Tel:79/422-010
🔹Post-COVID – Pszichiátriai és pszichoterápiás ambulancia
Pszichátria - csütörtökönként 10:00-12:00
Tel:79/422-233/3754
🔹Post-COVID – Neurológia
Carotis UH rendelő - szerdánként 10:00-11:00
Tel:79/422-010