OLAJFÁT ÜLTETTÜNK A KÓRHÁZ KERTJÉBEN

Június 28-án – a magyar egészségügy napjához, a Semmelweis-naphoz közeledve – ünnepélyes keretek között olajfát ültettünk intézményünk kertjében. Az eseményen részt vett Zsigó Róbert országgyűlési képviselő is, aki megköszönte a kórház dolgozóinak áldozatos munkáját.

Dr. Tóth Gábor, a Bajai Szent Rókus Kórház főigazgatója beszédében elmondta: azért esett a választás erre a növényre, mert az remekül szimbolizálja az intézményt és annak történelmét. Az olajfa az egyetértés, béke, áldás, hit, bizalom, bölcsesség jelképe, vagyis megtestesíti mindazon értékeket, amelyet a kórház gyógyító tevékenysége során a mindennapokban is szem előtt tart.

A fa helyének kiválasztásakor gondosan ügyeltünk arra, hogy az akár több száz, ezer év múlva is a kórház kertjének ékköve lehessen. A Bibliából is jól ismert olajfák ugyanis igazi túlélők: rendkívül hosszú életű növények, amelyek remekül bírják a szárazságot és folyamatosan megújulnak. Nem pusztulnak el, ha letörnek az ágai, ha kivágják őket, vagy ha leégnek egy villámcsapás vagy tűzvész következtében. Hatalmas erő és élet lakozik bennük, az emberiség életében pedig az egyik leghasznosabb és legmeghatározóbb növénynek tekinthetjük őket széles körű felhasználhatóságukból adódóan. Az olajfák törzse körülbelül hét-nyolcszáz évig él, majd a fa folyamatosan megújul a sarjhajtásokkal.

Az a célunk, hogy a most ültetett olajfa erős gyökérzetéhez hasonlóan kórházunk is stabil alapokon állva, folyamatosan fejlődhessen, növekedhessen, kiállva az idő múlását és az esetleges megpróbáltatásokat. Azon dolgozunk, hogy a lakosság akár több száz év múlva is bizalommal, hittel fordulhasson hozzánk, hiszen mi értük vagyunk. Az újonnan elültetett fa ezt hivatott jelképezni, valamint egyszerre emlékeztet minket arra, hogy milyen fontos a hagyományok tisztelete és a folyamatos megújulás, az innováció is. Ez a kettősség teszi lehetővé, hogy hosszú távon is magas szintű munka folyhasson az intézményben.