Nagy vívmánya a tudománynak!

A 4 csatornás neurofeedback rendszer bevezetésére nyílt lehetőség Bajai Szent Rókus Kórház és Egészségfejlesztési Irodája közreműködésével, jelentette be dr. Tóth Gábor főigazgató november 18-án, a pszichiátriai osztályon.

Dr. Hal Viktor osztályvezető főorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy a terápiás paletta bővül az új eszközzel, amelyet a NASA fejlesztett ki annak idején. „Számos területen tudjuk majd használni, más terápiákkal társítva is.”

A műszer bemutatására az osztály önkéntes dolgozója vállalkozott alanynak. Hal Melinda pszichológus közben elmondta: a rendszer négy csatornát bír, több agyhullámot egyébként sem tudnának összehangolni. „Nem történik semmilyen beavatkozás, mindenki magát igyekszik kontrollálni. Egy tréning 20-30 perces, nyilván több alaklomra lesz szükség a terápia során. A szorongás és a fájdalom, a migrén kezelése lehet a fő terület. A programhoz rendelkezésre állnak filmek és 20 játék is. Nagy vívmánya a tudománynak!”

A modern program- és eszközcsomag uniós pályázat révén került a Bajai Szent Rókus Kórházba, sokat segített a Semmelweis Egyetemmel meglévő tudományos kapcsolat is. A magánszférában már működik, az állami egészségügyben azonban még nem vezették be a drága eszközt. Működtetéséhez képzett neurofeedback tréner szükséges. Hal Melinda személyében ez megvan a bajai kórházban, később azonban fejleszteni kell humán erőforrás területén is.

A rendszer beüzemelése folyamatban van, az első lépés az igények felmérése, a szigorú adatvédelmi szabályok betartásával.