Nagy sikerrel zárult a 100 nap az egészségedért program

Országosan több ezer, intézményünkből 130 egészségügyi dolgozó (26/5 fős csapat) mozdult és tett az egészségesebb életmód érdekében                                                    

Március 15-én startolt és 100 napon át tartott a Magyar Kórházszövetség által megálmodott és megszervezett Országos Kórházi Egészségkihívás Program.

Az egyedülálló, egész országra kiterjedő program célja volt, hogy felhívja a kórházi dolgozók egészségének fontosságára a figyelmet, és aktivitásaival ösztönözze őket a kis változásokkal járó egészséges életmódra. A program emellett kiemelt figyelmet fordított a környezettudatosságra, valamint a táplálkozás, fizikai aktivitás, mentális egészség területekre is. Nem titkolt cél volt továbbá, hogy az egészségügyben dolgozók pozitív élő példával járuljanak hozzá a lakosság egészség edukációjához.

„Rengeteg kihívással nézünk szembe nap mint nap a magyar kórházakban, ezek közül kiemelkedik az egészségügyi dolgozók magas mentális és fizikai egészségkockázata. Márpedig egészséges gyógyítók nélkül nem lehetséges a gyógyítás. Ezért is állt élére a Magyar Kórházszövetség az Országos Egészségkihívás szakmai megvalósításának – ennél fontosabb üzenetünk nem is lehetne Semmelweis-napon!” hangsúlyozta Dr. Velkey György János, a Magyar Kórházszövetség elnöke a díjátadót követően.

 „A feladatok összeállításánál fontos szempont volt, hogy jelentős munkaterhek mellett is teljesíthetőek legyenek, illetve a különböző korosztályba tartozó, eltérő kórházi munkát végző dolgozók adottságait/lehetőségeit is figyelembe vegyük. Szemléletformáló, közösségépítő, valamint a dolgozói jóllétet támogató kihívásokat terveztünk” – részletezte a programot Dr. Rákosy-Vokó Zsuzsa, a Bethesda Gyermekkórház prevenciós igazgatója, a program szakmai vezetője.

A kórházi dolgozók 5 fős csapatokban jelentkezhettek a programra, amelyben egyéni és csapat szinten kaptak egy-egy téma mentén felépített, heti rendszerességgel teljesítendő, az egészségüket támogató kihívásokat, feladatokat. Ezen kívül a regisztrációkor 7 témakörben meghirdetett állandó kihívásokban is részt vehettek.

Összesen 23 millió percnyi mozgás, 3270 résztvevő, 195 ezer megmászott lépcsőfok és 590 ezer liter elfogyasztott víz – csupán néhány adat a Magyar Kórházszövetség által szervezett 100 nap az egészségedért! Országos Kórházi Egészségkihívás Program eredményéből.

A kihívásban 71 intézményből 654 csapat 3270 kórházi dolgozóval vett részt. A regisztrált adatok alapján a kórházi dolgozók összesen 15 486 036 percet töltöttek mérsékelt-közepes intenzitású sporttevékenységgel, és 7 472 278 percnyi magas intenzitású sporttevékenységet végeztek. Egyéni kihívásként 2260 fő választotta a vízivást, 1112 fő a lépcsőzést, 745 fő a kerékpározást és 1987 fő a gyaloglást. 140 fő pedig azt vállalta, leszokik a dohányzásról, közülük 9-en valóban végleg fel is hagytak a káros szokásukkal.  

Az egészségkihívás végén 10 csapat 50 kórházi dolgozója vehette át a legjobbaknak járó elismeréseket 2024. június 28-án a Belügyminisztériumban tartott Semmelweis-napon.

Örömünkre szolgál, hogy az intézményünk 26 résztvevő csapatából a traumatológiai osztály egyik 5 fős csapata bekerült az országos 10 legjobb, legaktívabban teljesítők közé!

A győztes csapatok:

  1. Kék madár (Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház)
  2. Radium Girls (Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház)
  3. Majd holnap! (Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet)
  4. FüredRe-HAB (Észak-Pesti Centrumkórház – Honvédkórház)
  5. Trombocicák (Ceglédi Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet)
  6. Mentavitál (Debreceni Egyetem Klinikai Központ)
  7. VAC tyúkok (Bajai Szent Rókus Kórház)
  8. 60-i krónikuSHOCK (Hatvani Albert Schweitzer Kórház- Rendelőintézet)
  9. Pontgyilkosok (Balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet)
  10. Hatvani Csoda Csapat (Hatvani Albert Schweitzer Kórház- Rendelőintézet)

A győztes csapatok díjazását támogatta a PHOENIX Pharma Zrt.

Nagyszerű kezdeményezésnek tartjuk és örömmel támogattuk a Magyar Kórházszövetség Egészségkihívás programját. A PHOENIX Pharma a hazai gyógyszerellátási rendszer meghatározó szereplőjeként felelősséget érez nemcsak a betegellátás fejlesztése, hanem a mentális és fizikai egészség megőrzésének támogatásában is. A program támogatásával szeretnénk elismerésünket és köszönetünket kifejezni a kórházi dolgozók áldozatos munkájáért” – tette hozzá Kaló Tamás, a PHOENIX Pharma Zrt. vezérigazgatója.

A programban részt vevő kollégáknak és az országos versenybe helyezést elért traumatológiai osztály „VAC tyúkok” csapatának:

Farkasné Dragity Kriszta

Horváth Henrietta

Mészáros Nóra

Török Anett

Bártfai Luca

ezúton is GRATULÁLUNK!