Fél év, több száz fiatal

Fél éve nyitotta meg kapuit a Bajai Ifjúsági Fórum: a szervezet célja segítséget nyújtani az iskolai, illetve munkahelyi zaklatások áldozatainak, elkövetőinek, a hozzátartozóknak és a környezetnek, gyakorlatilag minden érintett félnek, ugyanakkor a fiatalok bármilyen problémával fordulhatnak a fórum szakembereihez. A Bartók utcai helyiségben a legmodernebb számítástechnikai felszerelések és játékok állnak rendelkezésre, ugyanakkor a fórum munkatársai a szabadidős elfoglaltságok bővítésére, sport- és közösségi programok széles választékára is törekednek. A fél éves működést január 20-án összegezték.

Hasznos, úttörő, rendkívül eredményes, bárki számára hozzáférhető és ingyenes! – sorolta dr. Tóth Gábor, a Bajai Szent Rókus Kórház főigazgatója. – Amikor Hal Melinda, a program ötletgazdája és szakmai motorja megkeresett, rögtön tudtam, hogy erre nagy szükség van, hiszen a fiatalokra számtalan veszély is leselkedik. Az eltelt fél év alatt a fórum bizonyította a létjogosultságát. A BIF olyan érték, amit meg kell őrizni – hangsúlyozta a főigazgató. A székhelyül szolgáló helyiséget térítésmentesen használhatják, szeretnénk, ha így lenne a továbbiakban is.

Hal Melinda pszichológus-közgazdász elmondta: ez az első olyan központ, amely az iskolai és munkahelyi zaklatásra fókuszál. – Nemcsak az áldozatokra gondolunk. Az elmúlt hat hónap során több olyan csoporttal is dolgoztunk, ahová megérkeztek az agresszorok is. Nagy kihívás, amikor egy fiatal nemcsak agresszor vagy áldozat, hanem szerepváltó, úgy tűnik, ebből van több. Tíz olyan esetünk volt már, ami intézményváltásig jutott, ebben is tudtunk segíteni. Digitális technológiát használunk ugyan, de az egészségmegőrzés komplex szemléletével dolgozunk. Várjuk a fiatalok ötleteit, kapjuk is a jelzéseket. Kérték például, hogy foglalkozzunk a szexualitás témájával, ez pedig már bizalmat feltételez.

A Bajai Szent Rókus Kórházzal, az Egészségfejlesztési irodával és a Semmelweis Egyetemmel egy új pszichológiai mérőmódszert fejlesztenek, a következő nagyobb innováció pedig egy új szoftver lehet.

A bajai Városi Diákönkormányzat október óta dolgozik együtt a fórummal. Pető Dorián diák-alpolgármester elmondta: tervezték olyan kör indítását, ahol a fiatalok megbeszélhetik a problémáikat. A BIF biztosítja a megfelelő szakmai és anyagi hátteret. – Szinte minden fiatalnak van problémája, csak nem mernek lépni. Ebben segít a BIF.

Méltatta a BIF jelentőségét Kisbácskai Anita, az Egészségfejlesztési Iroda vezetője is. – Nagyon örülünk az együttműködésnek. A fórum segítő kezet nyújt anélkül, hogy a betegségtudatot erősíteni. Kötetlen a légkör, de szakmai segítséget kínál.

Levélben fejezte ki támogatását dr. Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem dékánja, kiemelt projektként említve a BIF létrejöttét.