TIOP-2.2.6-12/1B-2013-0043 – MINŐSÉGFEJLESZTÉS A BAJAI SZENT RÓKUS KÓRHÁZBAN

Kedvezményezett neve Bajai Szent Rókus Kórház
Projekt címe MINŐSÉGFEJLESZTÉS A BAJAI SZENT RÓKUS KÓRHÁZBAN
Projekt azonosító TIOP-2.2.6-12/1B-2013-0043
Projekt támogatási összeg 1 257 063 889 Ft.

TIOP-2.2.6-12/1B-2013-0043
Megújul a sürgősségi osztály

Újabb jelentős beruházás zárul hamarosan a Bajai Szent Rókus Kórházban. Sikeres pályázat révén egy hónapja folyik a sürgősségi betegellátó osztály átépítése. Az aktuális helyzetről dr. Tóth Gábor főigazgató november 2-án adott tájékoztatást.

– Az SBO teljesen átalakul annak ellenére, hogy vannak olyan tényezők (pl. négyzetméter, strangok elhelyezkedése), amelyeken nem tudunk változtatni. A súlypont a Pokorny utca felőli rész lesz. Ide kerülnek a trauma ambulanciák és a sürgősségi betegellátó vizsgáló helyiségei. A másik oldalon, amely összeköttetést biztosít a belgyógyászati pavilonnal, helyezkednek el a szociális helyiségek, a gipszelő és olyan további egészségügyi helyiségek, amelyek a sürgősségi ellátás működéséhez szükségesek. A triázs pultnál információs táblát helyezünk ki, amely pontosan meghatározza, hogy a különböző súlyosságú panaszokkal érkező betegeket mennyi időn belül kell ellátni – ismertette a főigazgató. Hozzátette: lehetőség nyílik műszerek és bútorzat beszerzésére, valamint az informatikai hálózat frissítésére. A munkálatok előre láthatóan december 20-ig tartanak. A főigazgató köszöni a kórház dolgozóinak türelmét és együttműködését.

Dr. Hajdú Gergely, a Bajai Szent Rókus Kórház projektmenedzsere elmondta: a pályázat nem igényel önerőt. Összköltsége mintegy 1,3 milliárd forint. Orvosi gépműszerekre nettó 671 millió, a munkálatok kivitelezése pedig 150 millió forint jut.

Az átmeneti időszakban, azaz kb. egy hónapja a régi 2-es belgyógyászat épületében folyik a sürgősségi betegellátás, tájékoztatott dr. Fenyő József osztályvezető főorvos. – A betegek eleinte nehezebben találtak oda, de megfelelő útjelző táblákat helyeztünk ki a kórház egész területén. Egyetlen nehézség fordulhat elő: a betegek szállítása a röntgen diagnosztikára, tehát mellkasröntgenre, hasi ultrahangra vagy CT-vizsgálatokra eljutni. De komoly segítséget kaptunk az igazgatás részéről, saját betegszállítókkal rendelkezünk. A kritikus állapotú betegek transzportja sem egyszerű, de minden nehézséget legyőztünk – mondta a főorvos, aki az új műszerekről is beszélt.

– Nagyon jó EKG-készülékeket kapunk, és új monitoraink is lesznek. Korábban mindössze két súlyos betegek tudtunk egy időben monitorizálni, ez most hatra növekszik. A belgyógyászati vizsgáló-sokktalanítóban is lesznek új monitorok. Egy új vizsgálati helyiséget is létesítünk, így három ilyen lesz. Elkülöníthetjük a fertőző betegeket a már gyógyulófélben lévőktől, és megoldódik a detoxikálás is.

Érkeznek a műszerek

Hamarosan átadják a megújult sürgősségi osztályt a Bajai Szent Rókus Kórházban. Szerdán (december 16-án) délelőtt dr. Tóth Gábor főigazgató bejelentette: zajlik a műszaki átadás. – A 220 éves kórház mára megújult. Az SBO átadása a záró felvonás. Ma megérkeznek a bútorok és a műszerek. A felújítás ugyanis jelentős eszközfejlesztéssel jár.

Dr. Fenyő József osztályvezető főorvos mérföldkőnek nevezte a beruházást. – 13 év után megújul az osztály, ideje volt, kinőttük a régit. Újdonság, hogy a betegeket állapotát érkezéskor felmérjük (1-5 skála), és súlyossági sorrendben látjuk el őket.

Dr. Hajdú Gergely projektmenedzser elmondta: az 1 milliárd 257 milliós beruházás (az összegből bruttó 900 millió forint műszervásárlásra használtak fel) december 20-án zárul. Az SBO januárban költözhet be a megújult helyére.

Dr. Tóth Gábor arról is tájékoztatta az érdeklődőket, hogy jelentős informatikai fejlesztés zajlott a kórházban. Ennek révén januártól a térség háziorvosaival online kapcsolatban lesznek. Sőt, a páciensek is megtekinthetik számítógépen a rájuk vonatkozó adatokat. A következő lépés a kórházi bejelentkezés számítógépes megoldása lesz.

 

Hatékonyság, biztonság, minőség

Átadták január 20-án a Bajai Szent Rókus Kórház felújított sürgősségi osztályát. A közel 1,3 milliárd forintos beruházás révén tovább javult az intézményben a hatékonyág és biztonság.


Ünnepélyes szalagátvágás a bajai kórház sürgősségi osztályán

Dr. Tóth Gábor főigazgató kiemelte: az elmúlt években mintegy 6 milliárd forint érétkű fejlesztés zajlott a kórházban.  – Meghatározó jelentőséggel bír az osztályokon folyó munka, az intézmény vezetőségének tevékenysége, valamint a kormányprogram. Ezek együttesen teszik lehetővé a nagy volumenű fejlesztéseket. Ma újabb lépést tettünk a sürgősségi osztály és a baleseti, sebészeti ambulancia megújításával hatékonyabb lesz a munka – mondta a főigazgató. Megemlítette az új eszközparkot, továbbá az informatikai fejlesztést is. Utóbbi révén bekapcsolták a kórházi rendszerbe a térségi háziorvosokat, sőt, a betegek is megtekinthetik adataikat interneten.


Bejárás a megújult osztályon

Fercsák Róbert polgármester is hangsúlyozta: gyakran jár ünnepélyes átadáson a bajai kórházban. – Mintegy 100 ezer ember ellátásáról gondoskodik az intézmény, öröm, hogy mi helyben vagyunk. A mai az egyik legfontosabb fejlesztés, a sürgősségi osztályon életek múlhatnak egy-egy gyors döntésen. Ebben segít a megfelelő hatékonyságú eszközpark – mondta a polgármester, aki a múltat is felidézte. – 2010 előtt nem sok fejlesztés történt a bajai egészségügyben, ám a mostani vezetés a problémák megoldására koncentrál, nem fél a döntésektől. A beruházások pedig a vállalkozásoknak is sok munkát adnak. Köszönet Zsigó Róbertnek és Tóth Gábornak, sokat tettek ennek érdekében!

Zsigó Róbert államtitkár, a térség országgyűlési képviselője az összefogást emelte ki. – Az elmúlt években a kórház, az önkormányzat és a kormány összefogásával minőségi fejlesztések történtek. A beruházások fő célja a biztonságos ellátás és a megfelelő munkakörülmények kialakítása volt. A jelentős összegek az itt dolgozók szolgálata miatt ér igazán sokat!

Németh László, az ÁllamiEgészségügyi Ellátó Központ főigazgatója: – A változások korát éljük, ezek az egészségügyet sem kerülik le. Fontos a gyorsa reagálás, márpedig a bajai kórház pályázati sikerei példaértékűek. A ma átadott terület is mutatja: nagyon fontos a specializálódás az egészségügyben is.


Sokan eljöttek a pályázat záró rendezvényére

A négy történelmi egyház képviselője megáldotta a megújult osztályt, majd ünnepélyes szalagátvágás következett.


Áldásban részesült a sürgősségi osztály

Zsigó Róbert pohárköszöntőjében megköszönte az érintettek munkáját, majd további sikeres fejlesztéseket kívánt a bajai kórháznak.


Zsigó Róbert mondott pohárköszöntőt