TÁMOP-6.1.2-13/1-2013-0001 – Dohányosok életminőségét javító, leszokást támogató, egészségesebb életre nevelő program Bács-Kiskun megyében

Kedvezményezett neve Bajai Szent Rókus Kórház
Projekt címe Dohányosok életminőségét javító, leszokást támogató, egészségesebb életre nevelő program Bács-Kiskun megyében
Projekt azonosító TÁMOP-6.1.2-13/1-2013-0001
Projekt támogatási összeg 8 070 000 Ft
Támogatás mértéke 100 %
Projekt kezdőnapja 2013. szeptember 01.
Projekt fizikai befejezésének tervezett napja 2014. augusztus 31.

A projekt során 50 fő bevonására került sor az egyéni és csoportos dohányzás leszokást támogató rendszerbe, közülük 8 fő sikeresen leszokott a dohányzásról. A leszokás támogatást képzett szakember végezte (orvos vagy szakasszisztens) előre meghatározott és meghirdetett ambuláns rendelési időben a Bajai Szent Rókus Kórház Tüdőgyógyászatán.

A páciensekkel való egyéni foglalkozás tartalmát tekintve programozott leszokás támogatás, mely magában foglalja a tájékoztatást, a motiváció felmérését, a dohányzásnak, mint tanult viselkedésnek fenntartásában szerepet játszó egyéni tényezők feltárását, a leszokás módjának és egyéni ütemezésének megbeszélését, a motivációk megerősítését, a nem- dohányzás feltételeinek, stratégiájának megbeszélését, a viselkedés módosítására való készségek elsajátítását és ennek követését. A programozott leszokás, mint speciális fókuszú viselkedés terápia, egy páciensnél általában 4-6 találkozásból áll, lehetőleg heti-kétheti ütemezésben. Az eredményességet a dohányzási napló vezetése és a CO mérés dokumentálja. A csoportos leszokási forma hatótényezői mások, mint az egyéni leszokásé.

Mindkét támogatási rendszer (egyéni/csoportos) beváltotta a hozzá fűzött reményeket és a segítő gyakorlat bevezetésre került az osztály életébe.