KEOP-4-2-0/B11-2011-0018 – A Bajai Szent Rókus Kórház helyi fűtési hőigényének részleges kielégítése szilárd biomassza felhasználásával

Kedvezményezett neve Bajai Szent Rókus Kórház
Projekt címe A Bajai Szent Rókus Kórház helyi fűtési hőigényének részleges kielégítése szilárd biomassza felhasználásával
Projekt azonosító KEOP-4-2-0/B11-2011-0018
Projekt támogatási összeg 71 745 800
Támogatás mértéke 100 %
Projekt kezdőnapja 2012. június 15.
Projekt fizikai befejezésének tervezett napja 2012. október 31.

A Bajai Szent Rókus Kórház hő termelői oldalának fejlesztése megújuló energiával.

Az ENER-G Energia Technológia Zrt. 2009. évben ESCO beruházás keretén belül felújította a Kórház kazánházat és a hő központokat. A beruházás eredményeként egy teljesen új gázkazánokból álló hő termelő egység telepítése valósult meg, melyek kedvező hatásfokkal termelik meg a kórház ellátásához szükséges meleg energiát.

A fejlesztés keretében egy 950 kWt névleges teljesítményű Viessmann KÖB Pyrtec 950 típusú szilárd biomassza kazán került beépítésre. A biomassza fűtőmű a meglévő kazánház egy olyan részében került elhelyezésre, amely a gázkazánok korábbi fejlesztésének köszönhetően nem volt hasznosítva. A Kórház éves átlag 30.000 GJ/év hőenergia igényét korábban a földgáztüzelésű rendszer elégítette ki. A fejlesztést követően 70%-os mértékig a biomassza alapanyagra épülő rendszer állítja elő a Kórház részére a szükséges hőenergiát. A biomassza fűtőmű megvalósításával az ENER-G Zrt. egy megújuló energiára alapozott hőtermelő rendszert alakított ki a Bajai Szent Rókus Kórházban. A biomassza fűtőmű által előállított hőenergia a faapríték kedvező árának köszönhetően gazdaságosan képes a hőenergiát előállítani.

A gazdasági előnyök mellett az ENER-G Zrt. a projekt megvalósításával jelentősen csökkenti az üvegház hatású gázok kibocsátását, melynek köszönhetően éves szinten 700 tonnával kevesebb üvegházgáz kerül ki a környezetbe.