KEOP-4.10.0 – Fotovoltaikus rendszerek kialakítása a Bajai Szent Rókus Kórházban

Kedvezményezett neve Bajai Szent Rókus Kórház
Projekt címe Fotovoltaikus rendszerek kialakítása a Bajai Szent Rókus Kórházban
Projekt azonosító KEOP-4.10.0/K/14-2010-0035
Projekt támogatási összeg 165.378.818,- Ft
Támogatás mértéke 100 %

Táblakép a fotovoltaikus rendszerek kialakításáról

Megújuló energiák: élen jár a kórház

 

Kiépült a napelemes rendszer a Bajai Szent Rókus Kórházban. A mintegy 160 milliós, teljes támogatást élvező projektet november 20-án, pénteken hivatalosan is lezárták. A klubszobában dr. Tóth Gábor főigazgató köszöntötte a meghívottakat. – A kórház évek óta igyekszik „zöldülni”. Újrahasznosítható papírt használunk, van biomassza erőművünk. A mostani beruházás révén havi 1-1,5 millió forinttal csökken a villanyszámla, mai évi 15 milliós megtakarítást jelent. Példaértékű a kivitelezés. A zöld-pályázatokra a jövőben is figyelünk.

Zsigó Róbert államtitkár, a térség országgyűlési képviselője a sorozatos fejlesztésekre hívta fel a figyelmet. – Jó idejönni, ha nem beteg az ember. Megszépülő épületek, új blokk és műszerpark jellemzi a város egyik legfontosabb intézményét. Fontos a bajai, bácskai emberek biztonságos ellátása, a munkakörülmények javulása. A mostani, 165 milliós beruházással pedig az üzemelési költségek csökkennek.

Fercsák Róbert polgármester hangsúlyozta: sok megoldandó feladat van az egészségügyi ágazatban. Ahol az önkormányzat segíteni tud, ott mindig az intézmény mellé áll. – Kiváló az együttműködés a kórház és a városvezetés között, ez így lesz a jövőben is. A város és a térség lakossága számára fontos az alapellátás, a dolgozóknak a munkakörülmények javulása, az intézménynek pedig a takarékosság is.

A Fotovoltaikus rendszerek kialakítása a Bajai Szent Rókus Kórházban című pályázatot Sádli Tamás, a Power Kft. ügyvezetője ismertette. – Napelemes rendszer kiépítéséről van szó. A közbeszerzés megnyerését követően szeptember 11-én kaptuk meg az építési engedélyt. Egy hónapon belül átadtuk a beruházást, október 28-án pedig engedélyezték a főkapcsoló felkapcsolását, azóta üzemel a rendszer – mondta el az ügyvezető. Hozzátette: uniós előírás a hazai törvény is megkívánja, hogy Magyarországon 2020-ig elérje a 20%-ot a megújuló energia felhasználása. A szakember úgy véli, hazánk jól áll a teljesítéssel, a bajai kórház pedig példásan elöl jár ezek hasznosításában.

Napelemeket helyeznek az épületekre

Folytatódnak a zöldmezős beruházások a Bajai Szent Rókus Kórházban. 165 millió forintot nyert pályázaton az intézmény napelemek felhelyezésére. A Fotovoltaikus rendszerek kialakítása a című pályázattal kapcsolatos sajtótájékoztatót január 20-án, kedden tartották meg a hőközpontnál. Dr. Tóth Gábor főigazgató elmondta: augusztusban adták be a pályázatot, s a héten érkezett meg az értesítés: a teljes összeget megnyerték, mégpedig 100 százalékos támogatottsággal. Így a kórháznak nem kerül pénzbe a fejlesztés. – Jó hír, épületeink zömét (mintegy 70 százalékát) napelemmel szerelhetjük fel. Havi 1-1,5 millió, azaz évente mintegy 15 millió forintos (10 százalékos) megtakarítást várunk – emelte ki a főigazgató. Hozzátette: ismét felkutattak és megnyertek egy olyan pályázatot, mely a kórház gazdálkodását segíti. Nem mellékesen: több intézmény nem nyert, míg a bajai a teljes összeget megkapta. Tavasszal indul a beruházás.

Baja polgármestere, Fercsák Róbert szerint örömteli, hogy a Bajai Szent Rókus Kórházban gyakran számolhatnak be szakmai és műszaki fejlesztésekről. – Nagyon fontos intézmény a kórház, igyekszünk minden fejlesztési lehetőséget megragadni. Most energetikai területen válik lehetővé a költségek csökkentése, mégpedig napelemek felhelyezésével. A megspórolt összeget egyéb célokra költheti majd a kórház – hangsúlyozta a bajai polgármester.