TÁMOP-6.1.2/11/3-2012-0053 – Egészségfejlesztés a Bajai kistérségben

Projekt címe Egészségfejlesztés a Bajai kistérségben
Projekt azonosító TÁMOP-6.1.2/11/3-2012-0053
Projekt támogatási összeg 124 994 685 Ft
Projekt kezdőnapja 2013. július 01.
Projekt fizikai befejezésének tervezett napja 2015. augusztus 31.

Az Egészségfejlesztési Irodák (EFI) célja az egészségmegőrzés, egészségfejlesztés hangsúlyosabbá tétele.  A tervek szerint az EFI-k a magyar népegészségügy kulcsfontosságú szereplői lesznek.

Az EFI felállításával a Bajai Szent Rókus Kórház teljes körű egészségszolgáltatást tud nyújtani a lakosságnak, hiszen a gyógyító, betegellátó munka mellett az EFI révén jelentős hangsúlyt kap a megelőzés, a prevenciós tevékenység is. Többféle és igen sokszínű programmal állt a bajai EFI a térségi lakosok rendelkezésére.

Számos visszajelzést kaptunk arra vonatkozóan, hogy hiánypótló tevékenységet folytattunk. A bajai EFI legnagyobb sikerei közé tartozik az időben kiszűrt és így időben ellátásba irányított magas esetek száma. Az eddigi tapasztalatok szerint óriási igény volt és van az egészségmegőrző programokra. A Dél-alföldi régióban a lakosság részéről jellemzően főként a krízis programokra, önsegítő csoportfoglalkozásokra és a mozgásprogramokra. A szakemberek a munkájukat segítő, legújabb ismereteket megismertető interaktív szakmai work-shopokat fogadták szívesen.

Az előadások, konzultációk kapcsán további témák és igények kerültek felszínre. A szűrések fontosságát a szakma látja elsősorban. Minden alkalommal látszik és a mérések által igazolódik a lakosság megromlott egészségi állapota.