EFOP-2.2.18 – A Bajai Szent Rókus Kórház betegbiztonság növelését célzó komplex infrastrukturális fejlesztése

Kedvezményezett neve Bajai Szent Rókus Kórház
Projekt címe A Bajai Szent Rókus Kórház betegbiztonság növelését célzó komplex infrastrukturális fejlesztése
Projekt azonosító EFOP-2.2.18-17-2017-00020
Projekt támogatási összeg 62.075.996 Ft
Támogatás mértéke 100%
Projekt kezdőnapja 2017. október 01.
Projekt fizikai befejezésének tervezett napja 2018. szeptember 30.

A Projekt tartalma:

A projekt átfogó célját tekintve a betegbiztonság és a betegek komfortérzetének javítására irányul. Ezen célhoz a projekt egy betegazonosító rendszer, valamint egy környezeti infekciókontroll rendszer bevezetésével járul hozzá.

A betegazonosító rendszer a Kórház fekvőbeteg ellátásába kerülő betegek pontos azonosítását teszi lehetővé. Ez egy informatikai rendszer, amely karszalagok és mobil leolvasó eszközök segítségével segíti a Kórház dolgozóit a betegek azonosításában, mozgásuk figyelemmel követésében, az elrendelt terápia, vagy előírt gyógyszerelés ellenőrzésében, megerősítésében.

A környezeti infekciókontroll rendszer szoftver- és hardverelemekből áll, a kritikus felületek tisztításához, fertőtlenítéséhez köthető ellenőrzéseket és visszaellenőrzéseket segíti, így folyamatosan visszakövethetőek az elvégzett fertőtlenítési feladatok. A rendszer hasznos támogatást nyújt a Kórháznak a fertőtlenítést végzők tevékenységének ellenőrzésének tervezéséhez, végrehajtásához, elemzéséhéhez és az esetleges kockázatok azonosításához.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, Magyarország Kormánya társfinanszírozásával valósul meg.

Sajtóközlemény 2018.10.15 letöltés

A projekt megvalósulása:

A projekt megvalósítása 2018. szeptember 30-án lezárult, a projekt két fő célkitűzését elértük.

A betegazonosító rendszer telepítése sikeresen megtörtént a Kórházban. Az ehhez szükséges szoftver telepítése és beüzemelése lezajlott, a mobil leolvasó eszközök és a karszalagok is rendelkezésünkre állnak. A fekvőbeteg ellátásban részesülő betegek felvétele a rendszer használatával történik: a betegek vonalkódos karszalagot kapnak felvételkor, a személyes adatokat munkatársaink rögzítik, és ezen adatok a mobil leolvasó készülékek kijelzőjén megjeleníthetőek. Az új rendszer megkönnyíti a kórházi dolgozók munkáját, emellett segítségével csökkenthetőek nem megfelelő betegazonosításból eredő hibák.

A projekt másik elemét képező környezeti infekciókontroll rendszer használata szintén megkezdődött. Leszállításra kerültek rendszer részét képező eszközök, azaz a tabletek, valamint a felületek ellenőrzésére szolgáló kontrollanyagok. Ezek segítségével megkezdődött a fertőzések szempontjából kritikus kórházi helyszínek felmérése, ennek során azonosíthatóak azon helyek, ahol fokozott fertőtlenítést és takarítást tartunk szükségesnek. A beszerzett elemző szoftver segítségével e helyeken folyamatosan ellenőrizhetjük a takarítás hatékonyságát, és szükség esetén beavatkozhatunk, illetve képezhetjük takarítást végző személyzetet.