Egy évet elvisz a válság

A koronavírus-járvány miatti járványügyi készültség 2021-ben valószínűleg egész évben fennmarad, jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfő reggel, miután átadta az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetőinek a kinevezési okiratukat.

2021 vége előtt „nem leszünk túl a válságon”, hangsúlyozta a kormányfő. Könnyebb szakaszok talán lesznek az első adag vakcina után, majd az oltóanyag tömeges megérkezését követően, „de mire visszaáll minden a normális kerékvágásba, az legalább egy teljes esztendőt elvisz”.

Az országos kórház-főigazgató és helyettesei feladatait az orvosszakmai, egészségügy-irányítási munka csúcsának nevezte, majd köszönetet mondott nekik, hogy vállalták a nehéz, nagy felelősséggel járó feladatot.

A kórházak jó működéséhez az intézmények vezetőinek és az őket irányítóknak a mostani helyzetben olyan képességeket is be kell mutatniuk, amelyek egyébként nem erősségei a magyar közigazgatásnak, emelte ki Orbán Viktor, aki az együttműködés kultúráját nevezte a legfontosabbnak.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetőinek egyszerre kell együttműködniük a miniszterelnökkel, az operatív törzs vezetőjével és a szakmai irányítást végző miniszterrel.

A kormányfő országos kórház-főigazgatóvá Jenei Zoltánt nevezte ki, aki korábban volt a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság gazdasági igazgatója, majd a Pécsi Tudományegyetem kancellárja is. Helyettesei: Bábiné Szottfried Gabriella, Bene Ildikó, Szabó Bálint, Takács Péter és Tóbiás Tamás.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetője, valamint helyettesei a kinevezési okiratok átadásán a Karmelita kolostorban
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd