Dél-Alföld legrégebbi kórháza

Bár idén a járványhelyzet miatt számos, már megszokottnak nevezhető kórházi rendezvény elmaradt, az intézmény fennállásának 225. évfordulóját ünneplő eseményt augusztus 10-én (épp a napján!) megtartották. A Dél-Alföld legrégebbi (és országos szinten is nagy múltúnak számító) egészségügyi intézménye, a Bajai Szent Rókus Kórház főigazgatója, dr. Tóth Gábor már év elején döntött az emléknapról: ez alkalommal valóban a hagyományt, az épületet és a benne dolgozókat illeti meg az ünneplés, ezért bensőségesre tervezték az eseményt. Megköszönte minden dolgozó munkáját, arra kérve őket: legyenek büszkék az intézményre, amely eddig minden nehézséget legyőzött, és nagyon szép jövő előtt áll.

A jeles eseményre három üdvözlő levél is érkezett. Dr. Horpácsy Balázs, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ területi igazgatója, dr. Ficzere Andrea, a Magyar Kórház Szövetség elnöke és dr. Konrád Judit, a csíkszeredai megyei sürgősségi kórház menedzsere írásban küldte el jókívánságait.

Ez alkalommal köszöntötték 100. születésnapja alkalmából dr. Abonyi József nyugalmazott tüdőgyógyász-főorvost, aki néhány vidám anekdotát is megosztott a hallgatósággal a kórház múltjából, felidézve olyan nagy formátumú igazgatók emlékét, mint dr. Burg Ete vagy dr. Róna Dezső.

Semmelweis-napi hagyományként most vehette át adjunktusi kinevezését dr. Göbl Juditdr. Herczeg Szilvia és dr. Serics Igor, majd az ünnepi ülés előadással folytatódott. Egyetlen vendégként kapott meghívást a rendezvényre Sarlós István levéltáros, aki a kórház történetét foglalta össze az alapítástól a jelenkorig. Mint elmondta: az 1795-ben létrejött intézmény eleinte alapítványi fenntartásban működött, gyám- és kórosztályként, szegényházi funkcióval, feltápláló intézményként, betegek gyógyítása céljával. A nagy bajai tűzvész idején a kórház is leégett, adományokból építették újjá 1840-ben, 1972-ben pedig, amikor Baja törvényhatósági jogú város lett, szétválasztották az alapfunkciót. Következő jelentős időszakát, a nagy bővítést dr. Ladányi Mór igazgatása idején élte, ekkor történt meg a modernizálás és a teljes átalakítás, ezt követően pedig Róna Dezső már minden osztályt felölelő kórházra dolgozott ki terveket.

A visszaemlékezés után ismét ünneplés következett: a kerek évfordulókra – dr. Abonyi József századik és a kórház 225. születésnapjára – torták készültek, amelyeket az egybegyűltek közösen fogyaszthattak el.