Ápolónak lenni a világ legszebb dolga

Ápolónak lenni a világ legszebb dolga

Az Ápolók nemzetközi napjáról, Florence Nightingale születésnapjáról emlékeztek meg május 16-án a Bajai Szent Rókus Kórházban.

Dr. Tóth Gábor főigazgató kiemelte: évek óta csak egy szót tud mondani, ami a köszönöm. Köszönet azoknak, akik hivatásuknak tekintik az ápolói munkát, energiájukat, erejüket, empátiakészségüket a kórház és a betegek javára áldozzák. Arra kért mindenkit, higgyen abban, hogy amit csinál, az a világ legszebb dolga.

Az ünnepséggel azonos időben avatta fel Csátalján a felújított háziorvosi rendelőt Zsigó Róbert államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, akinek köszöntő szavait ugyancsak tolmácsolta a főigazgató.

Göbl Vilmosné ápolási igazgató őszinte megbecsüléssel és elismeréssel köszöntötte a jelenleg is a betegágy mellett tevékenykedő kollégákat. Mint elmondta, az egészségügyi szakdolgozók szolgálatot teljesítenek, ők adják az egészségügy lelkét és szívét, a rendszer működését. Ők teszik könnyebbé a betegek mindennapjait. Az őket érintő egészségpolitikai kérdéseket tekintve számos pozitív esemény érzékelhető, egyeztetnek a nemzeti ápolásfejlesztési stratégia véglegesítéséről, és elindult a szakdolgozói életpályamodell kidolgozása. A dolgozókat negatívan érinti, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum emelése következtében a „bértábla” ismételt összecsúszása tapasztalható, emellett továbbra is aggasztó a szakdolgozói létszám alakulása.

Zárásként közölte: „Ez a nap a mienk, legyünk nagyon büszkék arra, hogy ápolók lehetünk. Életünket arra tettük fel, hogy a szeretet jegyében segítsünk rászoruló embertársainkon. Kérek mindenkit, hogy hivatása gyakorlása közben tisztelje és szeresse a betegeket.”

Az ünnepi műsorban a pszichiátriai osztály orvosaiból, ápolóiból és betegeiből álló kórus énekelt népdalcsokrot (az énekkar hetente egyszer gyakorol dr. Tamás Ildikó és dr. Mihók Emese vezetésével), majd a Florence Nightingale, a lámpás hölgy életéről Katona Lujza által készített összeállítást Sallai Erika ismertette. Végül irodalmi összeállítás hangzott el az ápolók munkájáról Barna Vajda Eleonóra, Siposné Vén Mária és Sallai Erika tolmácsolásában (utóbbi egyben az esemény háziasszonya is volt, mint a pszichiátriai osztály vezető főnővére).

Ezt követően Schoblocherné Kristóf Ágnes ismertette a Szakdolgozói Kamara választásának eredményét. Az ünnepség dr. Tóth Gábor zárszavával ért véget.