A vese védelmében

Huszonöt éve szervez tudományos összejöveteleket, konferenciákat a Magyar Gyermeknephrológiai Egyesület. Ezúttal Baján találkoztak a szakemberek.

A Bajai Szent Rókus Kórház 2019-ben nyerte el a jogot az éves konferencia megszervezésére, a megvalósítást azonban a járványhelyzet akadályozta, így két év után sikerült ismét találkozni – ismertette dr. Károly Éva, a Bajai Szent Rókus Kórház gyermekgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosa, az esemény szervezőbizottságának tagja az október 1-jén a Bácskai Kultúrpalotában megtartott megnyitón. A szakmai rendezvényre mintegy 120 résztvevőt vártak, és 37 előadó készült fel a legújabb gyógyászati eljárások vagy épp kutatási eredmények ismertetésére. Az esemény egyik védnökeként dr. Reusz György egyetemi tanár, a Magyar Gyermeknephrológiai Egyesület elnöke: fontos, hogy ismét találkozhat az a csapat, amelynek tagjai a gyerekkori vesebetegségek gyógyítása érdekében időről időre összejönnek. – Célunk, hogy a vesebetegségek kezelése, megelőzése és utógondozása egységes elvek szerint, megfelelően működjön. Bár sokkal több a vesebeteg felnőtt, mint gyerek – mivel a felnőtteknél a magas vérnyomásuk vagy elhízás erős kockázati tényező –, a gyerekkorban kialakult betegséget az érintett egész életén át hordozhatja. Fiatal korban inkább az örökletes betegségek dominálnak, ezek százaléka szerencsére viszonylag alacsony. Gyerekkori veseelégtelenség évente kb. 10-15 esetben fordul elő, míg a felnőttgyógyászatban ez a szám már ezres nagyságrendű. Nagyon fontos a megelőzés, a korai felismerés, a kezelés, az egészséges életmódra nevelés, a mozgás, a sport – sorolta a szakorvos.

A konferencia résztvevői a város nevében Nyirati Klára polgármester köszöntötte, kifejezve háláját mindazon egészségügyi dolgozók iránt, akik a vírushelyzetben helytálltak, valamint mindent megtesznek a gyermekek egészsége megőrzésének érdekében. Arra kérte őket: a szakmai munka és tudományos ismeretek elmélyítése mellett ismerkedjenek meg a várossal is, majd térjenek vissza. A két napos ülésszak plenáris előadásokat és szimpóziumokat kínál a résztvevőknek, de a szervezők néhány szabadidős programról is gondoskodtak.