dr. SZENDRÉNYI VILMOS Ph.D.

https://bajakorhaz.hu/wp-content/uploads/2019/11/sebesz-foorv-e1593363825361.jpg

dr. SZENDRÉNYI VILMOS Ph.D.

szakorvos, profilvezető főorvos
  • / 2029

Fő a bizalom!

SEBÉSZET: Legyen gyakoribb a laparoszkóposan végzett műtét

Dr. Szendrényi Vilmos 1984-ben végzett Szegeden és 1997-ig dolgozott az I. számú Sebészeti Klinikán. Leginkább a nyelőcsősebészet érdekelte, ebben a témában írt tudományos értekezést 1995-ben.
Témavezetője prof. dr. Horváth Őrs Péter volt, akinek – elmondása szerint – sokat köszönhet. Tőle tanulta a nyelőcsősebészet rejtelmeit is. Dr. Szendrényi Vilmos útja Szegedről Dunaújvárosba vezetett, 2010-ig dolgozott osztályvezető főorvosként az ottani sebészeten. Baján jelenleg a sebészeti profil vezetője, de a tulajdonos váltást követően (az önkormányzatoktól májustól átkerülnek a kórházak állami kézbe) önálló osztály lesz a sebészet.

Van jövője a Bajai Szent Rókus Kórháznak, ezért örömmel érkezett a sebészeti osztály élére dr. Szendrényi Vilmos főorvos. Csábító volt az új épület, az új műtő, a hét fős szakorvosi gárda és a stabil alapokon álló jövőkép, sorolja az okokat. Hosszú időt töltött Dunaújvárosban, váltani akart és Baján találta meg az új lehetőséget. A fő irány, hogy minél gyakoribb legyen a laparoszkóposan végzett műtét. Erre megvan a szándék és a lehetőség is.

Az osztályvezető főorvos elmondta: az orvos létszám hagy némi kívánnivalót, de az ügyeleti ellátásba kívülről még hárman besegítenek, így biztonsággal megoldják a feladatokat. A napközbeni működéshez elegendő az orvos létszám, biztonságos, magas szakmai színvonalú ellátást tudnak nyújtani. Az ápolók száma az utóbbi hónapban csökkent, de a menedzsment mindent megtesz a helyzet javítása érdekében. Ez azért is fontos, mert májustól, az állami átvételt követően öt ággyal (35 ágy lesz) gyarapszik az osztály. Az osztályon 1-2-4 ágyas, fürdőszobás kórtermek vannak. A cél az persze, hogy a biztonságos ellátást szem előtt tartva, de minél előbb haza mehessen a beteg lábadozni. Lehetőség van egynapos műtétekre (visszér, sérv, végbél) is, ilyenkor maximum 24 órát tartózkodik a beteg a kórházban. A betegfelvételi rendet úgy alakították a bajai intézményben, hogy lehetőség szerint reggel 7 órára érkezik a páciens, és a felvételt követően, még aznap elvégzik az operációt. Fontos, hogy az itteni betegek megbízzanak a bajai sebészetben, ezért igyekeznek is mindent megtenni a dolgozók.

Önálló egység a központi műtő. Modern, új épület, melynek műszerparkja éppen pár hete gyarapodott. Új sebészeti vágó készülék került ide, ami komoly előre lépés. Ez a legmodernebb eszköz, melynek révén elindulhat a laparoszkópos vastagbél sebészet. A laparoszkópos torony fejlesztését és a műszerek cseréjét is tervezik. Az epe-, vakbél, sérv- és gyomorperforációs műtéteket döntően laparoszkópos technikával végzik. – Örömmel vettem, hogy az emlőműtétek korszerű formája (izotóp jelöléssel őrszem nyirokcsomó eltávolításával) is végrehajtható. Sok kórházban nincs ilyen lehetőség! – hangsúlyozza a bajai főorvos. Leggyakoribbak a sérv- és epeműtétek, de az új főorvos ideérkezése óta a pajzsmirigy műtéteket, azon belül a rosszindulatú pajzsmirigy műtéteket is biztonságosan elvégzik. Gyakori a visszérműtét, az onkológiai műtétek közül a vastagbél-, az emlő daganatok fordulnak elő nagyobb számban. Plasztikai sebészet is működik, egyrészt a hegek, fekélyek ellátására, másrészt szépészeti beavatkozások céljából.

Ami az osztály kihasználtságát illeti, meghatározza a lehetőségeket a lakosság száma, a területi ellátási kötelezettség és a műtéti kapacitás. Egy műtőasztalon naponta fél 9-től 15 óráig műtenek. Természetesen él a TVK (teljesítmény volumen korlát) is, ami meghatározza, hány beavatkozást finanszíroz havonta az OEP. Ám eddig még sosem történt meg a bajai kórház sebészetén, hogy gondot okozott volna az előírtnál nagyobb számú ellátás. – Rendkívül fontos, hogy időben ellátjuk a betegeket. Választott műtéteknél 4 hét a várakozási idő, míg a daganatos betegeknél 2 héten belül elvégezzük a beavatkozást. Ez országosan is nagyon jó mutató – emelte ki az osztályvezető. Zökkenőmentes a szakrendelés is, általános sebészeti naponta van (itt zajlik a kontroll is), míg érsebészeti kedden és csütörtökön. Utóbbi időpont egyeztetéssel kereshető fel.

Vissza az orvoskeresőhöz