dr. MÁTRAI TIBOR

https://bajakorhaz.hu/wp-content/uploads/2019/07/dr-matrai-tibor.jpg

dr. MÁTRAI TIBOR

szakorvos
osztályvezető főorvos
orvos-igazgató

AZ ANYÁK EGYÜTT LEHETNEK GYERMEKÜKKEL

JÓL TAGOLT OSZTÁLY A SZÜLÉSZET-NŐGYÓGYÁSZAT

A szülészet nőgyógyászati osztály a hozzátartozó ambulanciákkal, valamint a terhesgondozóval a kórház emblematikus főépületében működik, mely 1938-1939-ben épült prof. dr. Burg Ete tervei alapján. Ez a struktúra a mai napig optimális feltételeket biztosít a várandós-szülőnők, valamint a gyógyulni váró nőgyógyászati betegek számára.

A két emeletes épület földszintjén működnek a járóbeteg rendelések, a nőgyógyászati- és a terhesambulancia beutaló nélkül felkereshető sürgősséggel,de természetesen működik a beteg-előjegyzési rendszer is. A két rendeléshez szervesen csatlakozik az ultrahang labor, mely biztosítja a diagnosztikus hátteret a járóbeteg ellátásnak. Három speciál ambulancia – gyermek nőgyógyászat, menopauza és meddőségi rendelés- is elérhető a betegek számára. A bajai terhesgondozó szintén az épület földszintjén működik heti három alkalommal. A közeljövő terveiben szerepel egy színvonalának megfelelő centrális terhesgondozó megszervezése. Ennek lényege, hogy a vidéken élő kismamák is hozzá jussanak azokhoz a vizsgálatokhoz, melyeket a városban lakók elérhetnek. A vidéki gondozók nem rendelkeznek tárgyi feltételekkel (NST, ultrahang és labor vizsgálatok) – mondta el dr. Mátrai Tibor orvos-igazgató, az osztály irányítója.

Az épület első szintje a várandós – szülő nők és az újszülöttek birodalma. Itt van a szülőszoba az önálló császárműtővel. Ennek jelentősége, hogy itt csak és kizárólag császármetszéseket végzünk, azaz a nap 24 órájában ad biztonságot a sürgősségi ellátásban. A szülőszoba adottságai nem teszik lehetővé az önálló vajúdási lehetőséget, de az országosan csökkenő szülészszám „sajnos” egyre kevesebb gondot okoz a kismamák számára.

Az újszülöttek „ half-rooming in” rendszerben nappal az édesanyjukkal, éjszaka pedig újszülöttes nővér felügyeletével az újszülött részlegen tartózkodnak. Természetesen éjszaka is biztosított az igény szerinti szoptatás lehetősége.

A második emeleten a nőgyógyászati és a terhespatológiai részleg működik, valamint a nőgyógyászati műtők üzemelnek. Műtőink és a szülőszobák légkondicionáltak. Sajnos a kórtermek nem. Betegeink gyógyulását két-három ágyas kórtermekben tudjuk biztosítani, ahol a televízió segíti az idő múlását. A Bajai Szent Rókus Kórház szülészet nőgyógyászati osztályán 12 szakorvos és 1 rezidens látja el a feladatokat. Nincs létszámhiány, a szülésznői és az ápolási terület is képes a megfelelő színvonalon ellátni feladatát.

Vissza az orvoskeresőhöz