dr. KÁROLY ÉVA Ph.D.


Az orvoslás legszebb szakmája!

Biztonságos, jó minőségű ellátás a gyermekosztályon

Nagy forgalom a szakambulanciákon
Hat főállású orvos dolgozik a Bajai Szent Rókus Kórház csecsemő- és gyermek-osztályán. Dr. Károly Éva PhD  főorvos, dr. Koch Zsuzsanna neonatológus főorvos, dr. Páncsics Margit gyermek-neurológus főorvos, dr. Trója Tünde szakorvos, dr. Krausz Kinga segédorvos, dr. Jendrék Ágnes rezidens orvos és az éppen gyesen lévő dr. Szegény Krisztina rezidens orvos.

Rendkívül nagy forgalmat bonyolítanak le az előjegyzések alapján működő szakambulan-ciák is.
Dr. Károly Éva  főorvos foglalkozik a belgyógyászati vesebetegekkel (gyermeknephrológia).
A tüdőgyógyászat dr. Mezei Mónika, az ideggyógyászat dr. Páncsics Margit, míg a kardiológia dr. Mészáros Katalin szakterülete az ambulancián.

Másfél éve irányítja a Bajai Szent Rókus Kórház gyermekosztályát dr. Károly Éva. Korábban mintegy húsz évig a Jász-Nagykun Szolnok Megyei Kórház gyermekosztályán dolgozott, de huzamosabb időt töltött Budapesten, a Semmelweis Egyetem I-es számú Gyermekklinikáján is. Az itt megszokott színvonalat igyekszik munkájában és az osztály munkájában is meghonosítani Baján, ahol biztonságos, jó minőségű szolgáltatásra törekszik a gyermekbetegek gyógyításában.

– 34 ágy áll az osztály rendelkezésére, plusz 17 újszülött ágy a szülészeten. Zömmel 2-3 ágyas szobáink vannak, de van két nagyobb, 6-8 ágyas is. Korszerű elhelyezésre lehetőség az új épületben lesz, ahol sokkal nagyobb területen, jobb struktúrában működhetünk majd, meglesz az izolálási lehetőség is. Apartmanos jellegű, fürdőszobás szobák várják ott a betegeket, a szülők együtt lehetnek gyermekeikkel. – mondja dr. Károly Éva, aki másfél esztendeje irányítja a Bajai Szent Rókus Kórházban a csecsemő- és gyermekgyógyászatot. – Legfontosabbnak azt tartom, hogy megbízható, jó minőségű fekvőbeteg ellátást nyújtunk Baja és környéke beteg gyermekeinek. 1 éve hozzánk tartozik még Kalocsa és vonzáskörzete is. Tulajdonképpen a Duna bal partján Hartától kezdődik az ellátási területünk, mely egészen a déli országhatárig tart. Ez csaknem 100 kilométer hosszt jelent. Kalocsán gyermekorvos hiányában csak járóbeteg ellátás van. Tehát a fertőző betegek kivételével tizennyolc éves koráig minden fekvőbeteg a bajai kórház gyermekosztályára kerül az említett, jelentős területről. Egyenlőre győzzük. Hat főállású és három félállásban dolgozó orvos tevékenykedik az osztályon. Az asszisztencia is megfelelő. Ehhez minden támogatást megkaptunk az intézmény vezetőségétől, hiszen új nővérek, egy új asszisztens és közmunkások is kerültek hozzánk.

 – A megfelelő szakmai színvonal elsődleges követelmény, gyermekekről lévén szó azonban, a szülők és a beteg kisgyermekek kapcsolata  is nagyon fontos az osztályon. A tavalyi évben sikerült kialakítani az épületben egy 8 ágyas, úgynevezett “mamaszállást”, ahol alhat, tisztálkodhat a szülő, és napi háromszori étkezés is jár, mégpedig ingyen. Szerény díjért külön szoba is kérhető. Utóbbi a szoptatós anyáknak, illetve a krónikus beteg gyermekek szüleinek ingyenes.

 – Egy subintenzív kórterem is rendelkezésre áll, de természetesen a súlyos eseteket centrumba, többnyire gyermekklinikára, Szegedre küldjük tovább. Szoros kapcsolatot tartunk a klinikákkal, rendszeresen részt veszünk különféle továbbképzéseken, igyekszünk a tudományos életbe is bekapcsolódni. Ugyanakkor mi itt Baján havonta tartunk továbbképzést a környék gyermek- és vegyes praxisú háziorvosainak. A kapcsolatok fenntartása a betegek érdekeit szolgálja. Fontos, hogy ismerjük a legújabb eljárásokat és szakmai szempontból tudjuk irányítani a betegeket. Nekünk, mint városi kórháznak stabil, biztonságos ellátást kell nyújtanunk, időben és pontos diagnózist kell felállítani. Felszereltségünk, műszereink a városi kórház szintjén mindenképpen jónak mondhatóak. Az utóbbi évben 7 millió forintért vettünk új eszközöket sikeres pályázataink révén, valamint a kórház, a városvezetés, a civil szféra és a nagyvállalatok is segítik az osztályt. Nekik köszönhető, hogy ilyen színvonalon és műszerezettséggel működik.

 A gyermekgyógyászat legnagyobb és elszomorító gondja azonban a megoldatlan orvosutánpótlás, pedig ez a legszebb szakmája az orvoslásnak! Baján még jó a helyzet, ezt tartani kell ahhoz, hogy a gyermekgyógyászat biztonságos és megfelelő szakmai színvonalú lehessen! – vallja a bajai kórház osztályvezető főorvosa.

 

Vissza az orvoskeresőhöz